Τουλάχιστον 24 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους από ουκρανικό πλήγμα με drone στη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με δήλωση του Βλαντίμιρ Σάλντο, διορισμένου από τη Ρωσία κυβερνήτη της επαρχίας Χερσώνας στη νότια Ουκρανία.
Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Σάλντο ανέφερε ότι το πλήγμα σημειώθηκε στο Χόρλι, ένα παραθαλάσσιο χωριό κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, περιοχή που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με φιλορωσικό τοπικό μέσο ενημέρωσης, στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες που απεικονίζουν κτίριο με εκτεταμένες ζημιές, το οποίο –όπως αναφέρεται– αποτέλεσε τον στόχο του πλήγματος.
Εικόνες καταστροφής και θύματα
Τουλάχιστον ένα πτώμα φαινόταν κάτω από ένα λευκό σεντόνι, ενώ το κτίριο έμοιαζε να έχει καταστραφεί από πυρκαγιά και στο έδαφος υπήρχαν ίχνη αίματος.
Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει το πλήγμα. Από την πλευρά του ο στρατός της Ουκρανίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο Σάλντο ανέφερε στην ανάρτησή του ότι τρία ουκρανικά drones έπληξαν περιοχή στο χωριό Χόρλι όπου γίνονταν εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά, κάνοντας λόγο για «σκόπιμο πλήγμα» εναντίον αμάχων. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί.
Ρωσικές αναφορές με κατηγορίες
Ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 29 άλλοι τραυματίστηκαν, επικαλούμενα την τοπική υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Σε ανάρτησή της στο Telegram η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι πέντε παιδιά έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο μετά το πλήγμα, ενώ κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης που υποστηρίζουν την Ουκρανία για τις «τρομοκρατικές», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες του Κιέβου.
Η πρόεδρος της ρωσικής Γερουσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, επίσης καταδίκασε τη επίθεση μέσω του λογαριασμού της στο Telegram.