Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΠΕΚ+: Αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου - Νέα στρατηγική με παγκόσμιες επιπτώσεις

Ο οργανισμός OΠΕΚ+ συμφώνησε σε μια ακόμη σημαντική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούνιο, συνεχίζοντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα την επιτάχυνση της προσφοράς. Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής αλλαγής, με στόχο την τιμωρία των μελών που υπερπαράγουν, και έχει ήδη προκαλέσει κατάρρευση στις τιμές του αργού πετρελαίου.

Κυρίαρχες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, συμφώνησαν να προσθέσουν 411.000 βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων που ζήτησαν ανωνυμία. Η αύξηση αυτή έρχεται να επαναλάβει την κίνηση του προηγούμενου μήνα, όταν ανακοινώθηκε τριπλάσια αύξηση από την προγραμματισμένη.

Ανατροπή της παραδοσιακής στάσης υπέρ υψηλών τιμών

Οι επενδυτές ήταν ήδη προετοιμασμένοι για μια μεγάλη αύξηση, καθώς η Σαουδική Αραβία είχε δώσει σήματα ότι είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί μια μακρά περίοδο χαμηλών τιμών. Αυτή η στροφή όμως θέτει ερωτήματα για το μέλλον της συμμαχίας και ενισχύει τις φήμες για πιθανό πόλεμο τιμών.

Η αλλαγή στρατηγικής, σύμφωνα με εκπροσώπους του OPEC+, ήρθε ως απάντηση στην κόπωση του Ριάντ απέναντι στην υπερπαραγωγή μελών όπως το Καζακστάν και το Ιράκ. Η "τιμωρία" αυτών των χωρών προέρχεται μέσα από την οικονομική πίεση που προκαλεί η πτώση των τιμών.

Σύνδεση με τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ

«Ο OPEC+ μόλις πέταξε μια βόμβα στην αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής Jorge Leon. Με αυτή την κίνηση, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να τιμωρήσει την ασυνέπεια του Καζακστάν αλλά και να πλησιάσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος ζητά χαμηλότερες τιμές καυσίμων.

Ο Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή και ταυτόχρονα διαπραγματεύεται πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, πολιτικό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας και μέλος του OPEC.

Απειλή για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονταν γύρω στα 61 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, κοντά σε τετραετές χαμηλό. Η πτώση εντείνεται από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, καθώς και από την υπερπροσφορά λόγω αυξημένης αμερικανικής παραγωγής.

Η κατάσταση απειλεί εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και βάζει σε δοκιμασία οικονομίες μελών του OPEC+, περιλαμβανομένης της ίδιας της Σαουδικής Αραβίας. Ήδη, έργα όπως η πόλη Neom έχουν υποστεί περικοπές, ενώ το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το Ριάντ χρειάζεται τιμή άνω των 90 δολαρίων ανά βαρέλι για να καλύψει τις κρατικές του δαπάνες.

Η «πίεση» δεν έχει φέρει ακόμη σημαντικά αποτελέσματα. Το Ιράκ κάνει κάποια προσπάθεια να σεβαστεί τους στόχους, όμως το Καζακστάν παραμένει ο πιο έντονος παραβάτης. Η χώρα παρήγαγε 422.000 βαρέλια την ημέρα πάνω από το όριο το Μάρτιο, χωρίς να πιέσει τις διεθνείς εταιρείες όπως η Chevron ή η Eni να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Στροφή 180 μοιρών από τη Σαουδική Αραβία

Η νέα αυτή στρατηγική αποτελεί πλήρη στροφή για τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman, που μέχρι σήμερα προέτρεπε για σύνεση και συγκράτηση στην παραγωγή. Η στάση του θυμίζει τη σύντομη «σύγκρουση» του 2020 με τη Ρωσία εντός του OPEC+.

Το πώς αντιμετωπίζει η Ρωσία αυτή τη νέα στάση παραμένει ασαφές. Ο Πούτιν εξακολουθεί να χρειάζεται έσοδα από το πετρέλαιο για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά οι στενότερες σχέσεις του με τον Τραμπ ίσως του προσφέρουν διέξοδο από τις κυρώσεις που πλήττουν τον ρωσικό πετρελαϊκό κλάδο.

Mε πληροφορίες από Bloomberg 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ