Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, φτάνοντας σε υψηλό 15 μηνών στο 3,5% τον Απρίλιο, λόγω αυξημένων λογαριασμών κοινής ωφελείας και φορολογικών αυξήσεων, γεγονός που ώθησε τους επενδυτές να υπολογίζουν μόνο μία μείωση επιτοκίων εντός του επόμενου έτους.
Το ποσοστό που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία ήταν υψηλότερο τόσο από την πρόβλεψη 3,3% των αναλυτών του Reuters όσο και από το 2,6% του Μαρτίου.
Η αύξηση προκλήθηκε από τις αυξημένες τιμές ενέργειας λόγω της αύξησης του πλαφόν στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, καθώς και από αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού και στον φόρο κυκλοφορίας, σύμφωνα με την ONS. Οι αυξημένες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων επίσης συνέβαλαν.
Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες, ένας βασικός δείκτης των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, αυξήθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο, ξεπερνώντας την πρόβλεψη του 4,8% και το 4,7% του Μαρτίου.
Ο Σούρεν Θίρου, διευθυντής οικονομίας στο ICAEW, δήλωσε ότι η αύξηση του προηγούμενου μήνα «αναδεικνύει το βαρύ πλήγμα στα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την πληθώρα αυξήσεων στους λογαριασμούς και τους φόρους». Ο οικονομολόγος της ING, Τζέιμς Σμιθ, είπε ότι τα στοιχεία «βάζουν την ταφόπλακα» σε ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας τον Ιούνιο.
Οι επενδυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων, τιμολογώντας πλέον μόνο μία μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας μέχρι το επόμενο έτος, έναντι δύο πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, σύμφωνα με τα επίπεδα που υποδηλώνονται από τις αγορές swaps. Η στερλίνα ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022, στα $1,347, πριν πέσει ξανά στα $1,344.
Η αύξηση των εισφορών εργοδοτών για την εθνική ασφάλιση από την κυβέρνηση των Εργατικών συμβάλλει επίσης στην αύξηση των τιμών, σύμφωνα με αναλυτές. Ο Στιούαρτ Μόρισον, υπεύθυνος έρευνας στο Βρετανικό Επιμελητήριο Εμπορίου, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν «μια τέλεια καταιγίδα από πιέσεις κόστους», συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, της αύξησης του κατώτατου μισθού και των παγκόσμιων δασμών.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) του ΗΒ ήταν σαφώς υψηλότερος από ό,τι στη Γερμανία, τη Γαλλία και το γενικό επίπεδο της ΕΕ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δεσμευτεί να συνεχίσει μια «προσεκτική και σταδιακή» προσέγγιση σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, μετά από τέσσερις μειώσεις από τον Αύγουστο.
Ωστόσο, υπήρξε διχογνωμία στη Νομισματική Επιτροπή σχετικά με την απόφαση του μήνα να μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2023. Την Τρίτη, ο επικεφαλής οικονομολόγος Χιου Πιλ δήλωσε ότι φοβάται πως η ΤτΑ μειώνει τα επιτόκια πολύ γρήγορα και ότι η τάση μείωσης του πληθωρισμού «κολλάει».
Τα στοιχεία ήρθαν ως πλήγμα για την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, η οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, καθώς και μια τριάδα εμπορικών συμφωνιών.
Αντιδρώντας στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η Ριβς δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένη» και αναγνώρισε ότι «οι πιέσεις στο κόστος ζωής συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους εργαζόμενους».
Πρόσθεσε: «Απέχουμε πολύ από τον διψήφιο πληθωρισμό που είδαμε υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά είμαι αποφασισμένη να προχωρήσουμε πιο μακριά και πιο γρήγορα ώστε να μπει περισσότερος πλούτος στις τσέπες των ανθρώπων.»
Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 3,7% αργότερα μέσα στο έτος, προτού υποχωρήσει στον στόχο του 2% το 2027. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν υψηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό σε ορισμένους τομείς της οικονομίας. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα, ξεπέρασε τις προβλέψεις φτάνοντας στο 3,8%, ενώ ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες ξεπέρασε σημαντικά ακόμη και τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας.
Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων εκτοξεύθηκαν εν μέρει επειδή οι ημερομηνίες συλλογής τιμών συνέπεσαν με τις διακοπές του Πάσχα, σε αντίθεση με το 2024.
Το ερώτημα για την Τράπεζα της Αγγλίας είναι αν θα εκτιμήσει ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιτάχυνσης του Απριλίου οφείλεται σε αστάθμητους ή εφάπαξ παράγοντες ή αν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός. Ένας τομέας ανησυχίας είναι η ταχεία αύξηση των μισθών, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των μέσων εβδομαδιαίων αποδοχών – εξαιρουμένων των μπόνους – να φτάνει το 5,6% στο τρίμηνο μέχρι τον Μάρτιο.
«Παρότι μεγάλο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού τον Απρίλιο οφείλεται σε αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας, αεροπορικά εισιτήρια και φόρο κυκλοφορίας, η γενική εικόνα είναι ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για να πετύχει η Τράπεζα της Αγγλίας τον στόχο του 2%», δήλωσε ο Άντριου Ουίσαρτ της Berenberg Bank.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διετίας, που είναι ευαίσθητες στις προσδοκίες για τα επιτόκια, αυξήθηκαν κατά 0,04 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,09% στις συναλλαγές αργά το πρωί.
«Οι οικογένειες πληρώνουν το τίμημα των επιλογών της Εργατικής υπουργού Οικονομικών», δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Μέλ Στράιντ. «Ο υψηλότερος πληθωρισμός μπορεί επίσης να σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πλήττοντας σοβαρά τα οικονομικά των νοικοκυριών.»