Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βούλησή τους να τερματίσουν το αδιέξοδο και να εργαστούν για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας τις επόμενες έξι εβδομάδες, μετά την ένταση που υπήρξε στις μεταξύ τους σχέσεις με κορύφωση τις απειλές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη εβδομάδα.
Η απότομη μεταστροφή σημειώθηκε τις τελευταίες πέντε ημέρες, μετά την απειλή του Τραμπ να επιβάλει δασμό 50% στις εισαγωγές προϊόντων της ΕΕ από την 1η Ιουνίου, επικαλούμενος κωλυσιεργία των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις. Οι μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έκαναν βουτιά, εξαιτίας της ανησυχίας ότι μία κλιμάκωση των δασμών θα διατάρασσε το μεγαλύτερο διμερές εμπόριο στον κόσμο.
Την Κυριακή, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τραμπ δήλωσε ότι συμφώνησε να αναβάλει μέχρι τις 9 Ιουλίου - όπως προβλεπόταν δηλαδή αρχικά - την προθεσμία κατά την οποία θα αρχίσουν να επιβάλλονται υψηλότεροι δασμοί για τα κράτη που δεν θα έχουν συνάψει συμφωνία με την Ουάσινκτον.
Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει στις 2 Απριλίου δασμούς 20% για την ΕΕ, αλλά στη συνέχεια τους περιόρισε, όπως και για τις περισσότερες χώρες του κόσμου, στο 10% για έναν τρίμηνο. Οι αμερικανικές μετοχές ανέκαμψαν μετά τη χθεσινή αργία, με τον Τραμπ να επαινεί έναν εμπορικό εταίρο που στο παρελθόν έχει κατηγορήσει ότι αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ χειρότερα από την Κίνα.
«Μόλις πληροφορήθηκα ότι η ΕΕ τηλεφώνησε για να καθορίσει γρήγορα ραντεβού για συνομιλίες», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social. «Αυτό είναι ένα θετικό γεγονός και ελπίζω ότι θα ανοίξουν, ΤΕΛΙΚΑ, όπως έχω ζητήσει από την Κίνα, και οι ευρωπαϊκές χώρες το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Θα είναι και οι δύο πολύ χαρούμενοι και επιτυχημένοι, αν το κάνουν!!!», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: Δασμοί: Τα 2 σενάρια για τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - ΕΕ - Ανησυχία στις αγορές παρά την «ανακωχή»
Απειλές και υποχώρηση του Τραμπ
Η αλλαγή πλεύσης του Τραμπ στις σχέσεις με την ΕΕ, αντίστοιχα με τη στροφή που έκανε, αν και πιο αργά, με την Κίνα, δείχνει ότι εξαπολύει απειλές για δασμούς που παραλύουν το εμπόριο, αλλά υποχωρεί όταν θεωρεί ότι οι όροι του εκπληρώθηκαν ή όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιδρούν αρνητικά.
Η τελευταία ανάρτηση του Τραμπ είναι αντίθετη όσον αφορά τον τόνο της με αυτή της Παρασκευής, όταν επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η ΕΕ δημιουργήθηκε κυρίως για να εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ στο εμπόριο.
Παρόλα αυτά, ο Τραμπ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να επιβάλει δασμούς εάν δεν επιτευχθούν συμφωνίες.«Να θυμάστε, έχω την εξουσία να «ΚΑΘΟΡΙΖΩ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» για το εμπόριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε μια συμφωνία ή εάν μας αντιμετωπίζουν άδικα», έγραψε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χειρίζεται τα εμπορικά θέματα για την ΕΕ, θα επικεντρώσει τη νέα στρατηγική της σε κρίσιμους τομείς καθώς και σε δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδιά της. Η Κομισιόν θα συνδέσει επίσης την προσέγγισή της για την αντιμετώπιση των κανονιστικών εμποδίων με τα σχέδιά της για την απλούστευση των κανόνων.
Ο επικεφαλής της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, ο Επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς, θα ηγηθεί των πολιτικών διαπραγματεύσεων για κλάδους όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο, τα αυτοκίνητα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι ημιαγωγοί και τα πολιτικά αεροσκάφη, δήλωσαν τα ίδια άτομα. Οι συνομιλίες αυτές θα γίνουν παράλληλα με τις τεχνικές συζητήσεις για τους δασμούς και τα μη δασμολογικά εμπόδια.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις χθες, αφού ο Σέφτσοβιτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Αμερικανούς ομολόγους του - τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο, Τζέιμισον Γκριρ.
Διαβάστε επίσης: Τραμπ: Οι δασμοί 25% δεν αφορούν μόνο την Apple αλλά και τη Samsung
Σε ποιους κλάδους θα εστιάσει η ΕΕ
Οι κλάδοι στους οποίους θα επικεντρωθεί ο Σέφτσοβιτς είτε έχουν ήδη πληγεί από αμερικανικούς δασμούς είτε προβλέπεται να πληγούν. Η ΕΕ έχει προτείνει την εμβάθυνση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε αυτούς τους τομείς στο πλαίσιο προηγούμενης πρότασης που ανακοίνωσε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε το Bloomberg.
Η προσφορά της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα - η οποία πρότεινε επίσης την αμοιβαία μείωση των δασμών σε πολλά αγαθά και τη συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και αμοιβαίες επενδύσεις και στρατηγικές αγορές - απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ και προκάλεσε την απειλή του Τραμπ για υψηλότερους δασμούς.
Τυχόν μονομερείς απαιτήσεις των ΗΠΑ που θα έθιγαν την αυτονομία της ΕΕ σε ρυθμιστικά και φορολογικά θέματα είναι πιθανό να παραμείνουν κόκκινες γραμμές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Οι συνομιλίες μέχρι στιγμής έχουν επηρεασθεί αρνητικά από πολλά προβλήματα, χωρίς να υπάρχει σαφής δρόμος για την εξεύρεση μιας μέσης γραμμής.
Οι Ευρωπαίοι έχουν πει ότι δεν είναι σαφές τι θέλουν οι ΗΠΑ ή ακόμη και ποιος μιλάει για τον Αμερικανό πρόεδρο, και οι ΗΠΑ έχουν πει ότι η ΕΕ στοχεύει άδικα τις αμερικανικές εταιρείες με αγωγές και κανονισμούς.
Με πληροφορίες από Bloomberg