Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσει τα επιτόκια άλλη μία φορά εντός του έτους, παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δώσει σήμα πως δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, που πραγματοποιήθηκε μετά τη μείωση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ για όγδοη φορά μέσα σε έναν χρόνο τον Ιούνιο, οι αναλυτές συνεχίζουν να προβλέπουν μείωση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τον Σεπτέμβριο. Μια τέτοια κίνηση θα έφερνε το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,75%.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε «καλή θέση για να διαχειριστεί τις αβέβαιες συνθήκες που έρχονται». Άλλα μέλη της ΕΚΤ έχουν επίσης υποστηρίξει μια παύση τον Ιούλιο, καθώς ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%, με ορισμένους να δηλώνουν ότι οι μειώσεις πλησιάζουν στο τέλος τους.
Χάρη στην ενίσχυση του ευρώ και στη μείωση του ενεργειακού κόστους, το προσωπικό της ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του επόμενου έτους στο 1,6%. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του Bloomberg διατήρησαν την πρόβλεψή τους για ισχυρότερη άνοδο των τιμών καταναλωτή, αφήνοντας αμετάβλητη την εκτίμηση για πληθωρισμό 1,9% το 2026.
Η οικονομία της ευρωζώνης εμφάνισε ισχυρές επιδόσεις στις αρχές του έτους, ενισχυόμενη από την προώθηση της ξένης ζήτησης προκειμένου να αποφευχθούν οι δασμοί των ΗΠΑ. Παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στο εμπόριο, οι αναλυτές διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη. Προβλέπουν ανάπτυξη 1% το 2026, ελαφρώς χαμηλότερη από προηγούμενες εκτιμήσεις, και 1,5% το 2027.
Με πληροφορίες από Bloomberg