Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία μειώθηκε ελαφρά τον Μάιο στο 3,4% από 3,5% που είχε εκτιναχθεί τον Απρίλιο, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), η οποία συνεδριάζει αύριο για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της.
Σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν 0,2% έναντι αύξησης 1,2% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξάνονταν 3,3% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία βάση.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ανήλθε σε 0,2% σε μηνιαία βάση, με τον ετήσιο ρυθμό να διαμορφώνεται στο 3,5%, σημειώνοντας πτώση από το 3,8% του προηγούμενου μήνα.
Τα στοιχεία του Απριλίου επηρεάστηκαν έντονα ανοδικά από την αύξηση του κόστους για τους εργοδότες, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, με την επίδραση αυτών των παραγόντων να αναμένεται να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου.
«Τα οικονομικά των νοικοκυριών βρίσκονται υπό νέα πίεση», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής επενδύσεων της Charles Stanley. «Αν και οι μέσοι μισθοί παρουσιάζουν ανοδική τάση, η αύξηση των δαπανών για λογαριασμούς και είδη διατροφής, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα κόστη στεγαστικών δανείων για πολλούς λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, σημαίνει ότι το επιπλέον εισόδημα συνήθως δαπανάται για βασικά είδη και δεν αποταμιεύεται».
«Ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αναμένεται να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα λόγω της αύξησης του κόστους για τους εργοδότες, είναι ένας παράγοντας που αναμένεται να εξασθενήσει με την πάροδο των μηνών, καθώς οι εταιρείες μειώνουν τις προσλήψεις και περιορίζουν τους μισθούς όπου είναι δυνατόν», πρόσθεσε.