Μια μείωση των επιτοκίων αυτό το φθινόπωρο είναι η πιο κατάλληλη εκτιμά η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, από το να γίνει τον Ιούλιο όταν συγκεντρωθούν οι φορείς χάραξης πολιτικής.
«Βλέπω περισσότερο το φθινόπωρο» είπε σε συνέντευξή της στο CNBC. «Μέχρι τότε, θα έχουμε αρκετές περισσότερες πληροφορίες, και οι επιχειρήσεις μου λένε ότι τότε είναι που θα αναζητήσουν για κάποια λύση».
Χαρακτήρισε τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό – τα οποία έχουν έρθει απροσδόκητα ήπια για τρεις συνεχόμενους μήνες – «πραγματικά καλά νέα», αλλά προειδοποίησε να μην κινηθούμε πολύ γρήγορα.
«Δεν θα ήμουν προληπτική. Προσπαθώ πραγματικά να εξισορροπήσω τους δύο στόχους που έχουμε», είπε, αναφερόμενη στις εντολές της Fed για την απασχόληση και τον πληθωρισμό.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια ήδη από τον Ιούλιο. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 29-30 Ιουλίου.
«Βρισκόμαστε σε παύση εδώ και έξι μήνες πιστεύοντας ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο δασμολογικό σοκ στον πληθωρισμό. Δεν το έχουμε δει», δήλωσε ο Γουόλερ σε συνέντευξή του στο CNBC, ο οποίος έγινε διοικητής της Fed το 2020, αφότου ο Τραμπ τον όρισε για τη θέση κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας.
Τα σχόλια του Γουόλερ ήρθαν μόλις δύο ημέρες αφότου η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με ομόφωνη απόφαση, μετά από μειώσεις 1 ποσοστιαίας μονάδας το 2024.
Η διαφωνία αρχικά φάνηκε στο λεγόμενο dot plot της Fed, στο οποίο (την περασμένη Τετάρτη) διεφάνη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι διχασμένη ως προς τις επόμενες νομισματικές της κινήσεις. Και πλέον έχει αρχίσει να διατυπώνεται ανοικτά στις δηλώσεις των αξιωματούχων της: οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ έχουν προκαλέσει σχίσμα στη Federal Reserve, καθώς οι κορυφαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαφωνούν για το αν θα μειώσουν τα επιτόκια ήδη από το καλοκαίρι ή θα τα διατηρήσουν σταθερά για το υπόλοιπο του 2025.