Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Επενδυτές: Γιατί στρέφονται στα ομόλογα των αναδυόμενων οικονομιών - Ισχυρές τάσεις αποδολαριοποίησης

euro dollar

Σε τροχιά για μία χρονιά - ρεκόρ βρίσκονται οι εκδόσεις χρέους από τις αναδυόμενες αγορές, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2025 καταγράφηκαν ομολογιακές εκδόσεις άνω των 190 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία από τραπεζικούς κολοσσούς όπως η JPMorgan, η BNP Paribas και η Citi που επικαλείται το Reuters.

Την δυναμική των αγορών μάλιστα δεν ανέκοψαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ούτε οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν - ενώ την ίδια ώρα η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου οδηγεί πολλά πετρελαιοπαραγωγά κράτη σε αυξημένο δανεισμό για να στηρίξουν τις κρατικές δαπάνες.

Πλεονάζουσα ρευστότητα

Οι αγορές χρέους φαίνεται να προσελκύουν έντονα το ενδιαφέρον επενδυτών με μεγάλη ρευστότητα, που αναζητούν εναλλακτικές τοποθετήσεις με υψηλότερη απόδοση. Η Μέση Ανατολή πρωτοστατεί στις εκδόσεις, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% των ομολόγων στην περιοχή CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), με τη Σαουδική Αραβία να ηγείται.

Μέχρι στιγμής, οι χώρες του Κόλπου έχουν αντλήσει $106 δισ. μέσω ομολόγων και ισλαμικών sukuk, πολύ κοντά στα $139 δισ. που συγκεντρώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Σύμφωνα με την HSBC, η γεωπολιτική αστάθεια είχε περιορισμένη επίδραση στις αποδόσεις και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη συγκεκριμένη αγορά.

Η Αμυνα στο προσκήνιο

Το ράλι στις εκδόσεις δεν περιορίζεται σε κρατικά ομόλογα. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εισέρχονται στην αγορά, είτε για επανέκδοση υφιστάμενου χρέους, είτε για πρώτη φορά. Μεταξύ αυτών, ο σαουδαραβικός μεταλλευτικός κολοσσός Maaden και η Azul Energy από την Αγκόλα, με εκδόσεις άνω του $1 δισ. η καθεμία.

Παράλληλα, επανεμφανίζεται ισχυρό ενδιαφέρον για ομόλογα αμυντικών εταιρειών, μετά την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε χώρες του ΝΑΤΟ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ενδεικτικά, η τσέχικη εταιρεία CSG διπλασίασε την έκδοσή της για το 2031 λόγω αυξημένης ζήτησης.

Η αποδολαριοποίηση

Ένα ακόμη στοιχείο που ξεχωρίζει, σύμφωνα με το Reuters, είναι η σταδιακή μετακίνηση από εκδόσεις σε δολάριο προς άλλα νομίσματα. Η Σαουδική Αραβία και το εμιράτο Σάρζα πραγματοποίησαν εκδόσεις σε ευρώ, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ουρουγουάη, εξερεύνησαν αγορές με ελβετικό φράγκο. Ταυτόχρονα, εξετάζονται και νομίσματα όπως το γεν Ιαπωνίας και το γιουάν Κίνας (μέσω των λεγόμενων Panda bonds).

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό αποτελεί πρώιμο αλλά ξεκάθαρο σημάδι απο-δολαριοποίησης, καθώς οι εκδότες επιδιώκουν μικρότερη εξάρτηση από το δολάριο για τη χρηματοδότησή τους.

Στο επίκεντρο οι βραχυπρόθεσμες εκδόσεις

Ένα ακόμα ενδιαφέρον φαινόμενο είναι η μετατόπιση από τις 30ετείς εκδόσεις προς τις τριετείς, λόγω του αυξανόμενου κόστους δανεισμού σε μακροχρόνια ομόλογα, με τους εκδότες να «ποντάρουν» στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και τις πιο ευέλικτες χρηματοδοτικές επιλογές.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ