Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ έσπευσαν το Σαββατοκύριακο να κλείσουν συμφωνίες ή να εξασφαλίσουν παράταση, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα ειδοποιήσει περίπου 12 χώρες για το νέο επίπεδο δασμών στις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ.
«Θα είμαστε ιδιαίτερα απασχολημένοι τις επόμενες 72 ώρες», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, την Κυριακή στο CNN, αναφερόμενος στη διορία της 9ης Ιουλίου που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου ότι υπέγραψε «μερικές επιστολές» που θα αποσταλούν τη Δευτέρα, χωρίς να αποκαλύψει ποιες χώρες αφορούν, καθώς «οι οδηγίες περιλαμβάνουν διαφορετικά ποσά, δασμούς και διατυπώσεις».
Ο Μπέσεντ τόνισε ότι αρκετές συμφωνίες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση, όμως οι χώρες που θα λάβουν επιστολές θα δουν τις εξαγωγές τους να υπόκεινται στους πιο ακραίους αμερικανικούς δασμούς, με ποσοστά έως και 50% από 1η Αυγούστου — αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί:
- Ένα περιορισμένο πλαίσιο συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο
- Μια ανακωχή με την Κίνα
- Ένα συνοπτικό προσχέδιο συμφωνίας με το Βιετνάμ
Παρά τις δηλώσεις για «καλή πρόοδο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση – η οποία αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/5 των εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ – οι συνομιλίες παραμένουν ρευστές, τρεις μόλις ημέρες πριν από τη διορία.
Πέντε βρίσκονται στην Ασία και τρεις στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών.
(Πηγή: US Census Bureau – στοιχεία Ιανουαρίου–Μαΐου)
Οι επιστολές επρόκειτο να αποσταλούν στις 4 Ιουλίου, με εφαρμογή των δασμών την 1η Αυγούστου, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της αργίας, με χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ε.Ε., η Ινδία και το Βιετνάμ.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της τακτικής Τραμπ είναι η μονομερής απειλή επιβολής μέτρων όταν οι διαπραγματεύσεις φτάνουν σε κρίσιμο σημείο, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα για το αν οι επιστολές είναι απλώς μοχλός πίεσης ή πραγματική πρόθεση.
Στάση των χωρών-εταίρων: από επιφυλακτικότητα έως αντεπίθεση
- Το Βιετνάμ επιβεβαίωσε συμφωνία-πλαίσιο, ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
- Η Ινδία, ενώ αναμενόταν να συμφωνήσει σύντομα, απειλεί πλέον με αντίποινα για τους δασμούς των ΗΠΑ σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.
- Η Νότια Κορέα ζητά παράταση της προθεσμίας, με στόχο να αποφύγει την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα.
- Ο Καναδάς, το Μεξικό, η Βραζιλία και άλλες χώρες αναμένουν τις εξελίξεις για να καθορίσουν τις δικές τους κινήσεις.
Ανησυχίες για την οικονομία και τις αγορές
Οι νέοι δασμοί έρχονται σε μια στιγμή όπου ο Τραμπ σημείωσε μεγάλη πολιτική νίκη στο Κογκρέσο και η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης ανησυχιών για ύφεση είναι υπαρκτός, καθώς η επιβολή επιπλέον τελωνειακών επιβαρύνσεων μπορεί να πλήξει τους εισαγωγείς και να προκαλέσει αντίποινα στους Αμερικανούς εξαγωγείς.
Η πρώτη φάση των δασμών στις 2 Απριλίου είχε οδηγήσει σε έντονες αναταράξεις στις αγορές και προκάλεσε φόβους για ύφεση, με αποτέλεσμα να δοθεί 90ήμερη «παύση» με πλαφόν 10%, η οποία λήγει τώρα.
Ανατολική Ασία: Από την Ιαπωνία στην Καμπότζη και την Ινδονησία
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκερού Ισίμπα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αμυνθεί απέναντι σε οποιοδήποτε σενάριο, ιδιαίτερα για τον ευαίσθητο τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η Καμπότζη επιβεβαίωσε συμφωνία-πλαίσιο με τις ΗΠΑ, η οποία θα δημοσιευθεί σύντομα. Η χώρα απειλείτο με αντίμετρο 49%, το υψηλότερο που είχε ανακοινωθεί.
Η Ινδονησία, τέλος, εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα επιτύχει φιλόδοξη συμφωνία, που θα καλύπτει στρατηγικούς τομείς όπως ορυκτά, ενέργεια, άμυνα και πρόσβαση στην αγορά, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της χώρας.
Με πληροφορίες από Bloomberg