Με την ισοτιμία των 1,95583 λεβ ανά ευρώ θα ενταχθεί η Βουλγαρία στην Ευρωζώνη την 1-1-2026, μετά το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Με βάση αυτή την ισοτιμία, η οποία είναι και η τρέχουσα ισοτιμία του λεβ στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II), θα γίνει επομένως η μετατροπή των λεβ σε ευρώ στην αρχή του 2026.
Η ΕΚΤ και η Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας συμφώνησαν να παρακολουθούν από κοινού τις εξελίξεις του βουλγαρικού νομίσματος έναντι του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος έως την 1η Ιανουαρίου 2026.
Η ΕΚΤ εξ άλλου εποπτεύει απευθείας τις τέσσερις σημαντικές τράπεζες και ελέγχει 13 λιγότερο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα της Βουλγαρίας από την 1η Οκτωβρίου 2020.