Άνοδο σχεδόν 14% κατέγραψε η μετοχή της Delta Air Lines στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η διοίκηση της εταιρείας εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία του τρίτου τριμήνου, έπειτα από ένα ταραχώδες πρώτο εξάμηνο του 2025.
Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση, η εταιρεία προβλέπει κέρδη 1,25 έως 1,75 δολαρίων ανά μετοχή για το τρίτο τρίμηνο του έτους, με τη μέση πρόβλεψη να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών (1,31 δολ.). Η κίνηση αυτή προκάλεσε θετικό κλίμα σε όλο τον κλάδο, με τις μετοχές και άλλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών να ενισχύονται.
Αλλαγή κλίματος μετά την αβεβαιότητα
Τον Απρίλιο, η Delta είχε προειδοποιήσει πως η αυξημένη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία και οι ενδεχόμενοι δασμοί καθιστούσαν δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία του 2025, προκαλώντας αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση. Οι καταναλωτές ανησυχούσαν για τον πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομίας, με αποτέλεσμα να αναβάλουν ταξιδιωτικά σχέδια.
Πλέον, όπως αναφέρει η εταιρεία, η ταξιδιωτική ζήτηση σταθεροποιείται, καθώς τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις ανακτούν την απαραίτητη σαφήνεια για να προβούν σε νέες κρατήσεις.
«Είμαστε σε τελείως διαφορετική φάση από ό,τι πριν 90 ημέρες», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ed Bastian, προσθέτοντας ότι η πρόοδος στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες, καθώς και η προοπτική αποκλιμάκωσης γεωπολιτικών εντάσεων, διαμορφώνουν πιο θετικό κλίμα για τον κλάδο.
Η Delta προχώρησε και σε επικαιροποίηση της ετήσιας πρόβλεψης κερδοφορίας, εκτιμώντας πλέον ότι τα ετήσια κέρδη της θα διαμορφωθούν μεταξύ 5,25 και 6,25 δολ. ανά μετοχή.
Ξεπέρασε τις προσδοκίες στο β’ τρίμηνο
Στο δεύτερο τρίμηνο, η Delta κατέγραψε καθαρά κέρδη 2,13 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 63% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παρά την ενίσχυση στα καθαρά αποτελέσματα, τα προσαρμοσμένα κέρδη σημείωσαν πτώση 10% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2024.
Η επίδοση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου ο αεροπορικός κλάδος προσπαθεί να διαχειριστεί τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη εγχώρια ζήτηση, ενώ οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη περιορίσει τον αριθμό των προγραμματισμένων πτήσεων για την περίοδο μετά το καλοκαίρι.
Ένα ακόμη στοιχείο που καταγράφηκε στο β’ τρίμηνο ήταν η αντίθεση μεταξύ premium και economy επιβατών. Οι ταξιδιώτες που επιλέγουν θέσεις υψηλής άνεσης συνέχισαν να δαπανούν, οδηγώντας σε αύξηση 5% στις πωλήσεις premium εισιτηρίων. Αντίθετα, οι πωλήσεις στην κυρίως καμπίνα μειώθηκαν κατά 5%, καθώς πολλοί καταναλωτές προχώρησαν σε περιορισμό των καλοκαιρινών τους σχεδίων.
Πιέσεις στις τιμές στις διατλαντικές πτήσεις
Στην αγορά των διατλαντικών πτήσεων, η οποία παραμένει φωτεινό σημείο για τις αεροπορικές εταιρείες, η αύξηση της προσφοράς θέσεων οδήγησε σε πιέσεις στις τιμές. Παρά το γεγονός ότι ευρωπαϊκοί προορισμοί συνεχίζουν να προσελκύουν πλήθος Αμερικανών τουριστών, η αποδυνάμωση του δολαρίου φέρεται να επηρεάζει αρνητικά τη συνολική ζήτηση.
«Συνολικά, θα είναι ένα καλό καλοκαίρι. Ίσως όχι τόσο καλό όσο ελπίζαμε, αλλά παραμένει θετικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ed Bastian.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal