Η Κίνα έκλεισε με εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2025, ύψους περίπου 586 δισ. δολαρίων, καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ άρχισαν να σταθεροποιούνται μετά τη συμφωνία πλαίσιο του Μαΐου.
Οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 325 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1%, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 16,1% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024, μετά από πτώση άνω του 34% τον Μάιο. Οι κινεζικές εταιρείες κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους σε άλλες αγορές για να αντισταθμίσουν τη μείωση στις ΗΠΑ, με τις εξαγωγές προς τις 10 χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (της ομάδας ASEAN) να αυξάνονται κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
«Το εμπόριο της Κίνας άντεξε την πίεση και σημείωσε πρόοδο το πρώτο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Wang Lingjun, αναπληρωτής επικεφαλής της τελωνειακής υπηρεσίας, σε συνέντευξη Τύπου. «Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μονομερείς ενέργειες και ο προστατευτισμός αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και το εξωτερικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, ζοφερό και αβέβαιο».
Παράκαμψη των δασμών
Η εκτροπή των εξαγωγών από τις ΗΠΑ σε τρίτες χώρες εξηγεί την ανθεκτικότητα των κινεζικών βιομηχανιών, υποστηρίζοντας την επιβράδυνση της εγχώριας οικονομίας κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στο διεθνές εμπόριο.
Το ερώτημα τώρα είναι πόσο θα διαρκέσει η πρόσφατη δυναμική, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να περιορίσει τις εξαγωγές τράνζιτ εμπορευμάτων προς την Αμερική μέσω άλλων χωρών.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα μια σειρά νέων δασμών στους εμπορικούς εταίρους τους, δηλώνοντας ότι οι δασμοί αυτοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Επίσης, ανακοίνωσαν δασμό 50% στις εισαγωγές χαλκού και δαιμήνυσαν ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι κλαδικοί δασμοί.
«Η ανάκαμψη των συνολικών εξαγωγών αντανακλούσε κυρίως την ανάκαμψη των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ τον Ιούνιο, πιθανώς λόγω της σημαντικής μείωσης των δασμών μετά τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Γενεύη τον Μάιο», ανέφεραν σε έκθεση τους οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group. «Τόσο η αύξηση των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών ήταν εκπληκτικά υψηλή».
Οι δασμοί στο Βιετνάμ
Αν και οι δασμοί των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα έχουν μειωθεί σε περίπου 55%, από 145% στις αρχές Απριλίου, το Πεκίνο αντιμετωπίζει αυξανόμενους κινδύνους από την εξελισσόμενη εμπορική στρατηγική της Ουάσιγκτον.
Μια νέα συμφωνία με το Βιετνάμ, για παράδειγμα, περιλαμβάνει δασμούς 20% στις εξαγωγές του Βιετνάμ προς τις ΗΠΑ και έναν υψηλότερο δασμό 40% στα προϊόντα που διέρχονται τράνζιτ από το Βιετνάμ, στοχεύοντας σε μια παράκαμψη που οι Κινέζοι εξαγωγείς χρησιμοποιούν από καιρό για να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι αναμένει να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του τις επόμενες εβδομάδες για να συνεχίσουν τις συζητήσεις για μία εμπορική συμφωνία.
Με πληροφορίες από Bloomberg