Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

BYD: Φέρνει στην Ευρώπη την παραγωγή EVs - Απογειώνονται τα plug-in υβριδικά

byd

Εντός Ευρώπης σκοπεύει να κατασκευάζει όλα τα ηλεκτρικά της οχήματα (EVs) η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας, η BYD, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σε μια στρατηγική κίνηση που θα τη βοηθήσει να αποφύγει τους δασμούς της ΕΕ. 

Στελέχη της κινεζικής εταιρείας άλλωστε εκτιμούν, σύμφωνα με το Reuters, ότι τα plug-in υβριδικά (PHEVs) θα κυριαρχήσουν στις πωλήσεις της BYD στην περιοχή βραχυπρόθεσμα.

«Εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή εντός Ευρώπης» ανέφερε η Στέλλα Λι, εκτελεστική αντιπρόεδρος και Νο. 2 στην ιεραρχία της BYD, μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο της έκθεσης IAA Mobility στο Μόναχο.

Όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, η εταιρεία κατασκευάζει εργοστάσιο στην Ουγγαρία, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει παραγωγή εντός του έτους, ενώ έχει προγραμματίσει ένα δεύτερο εργοστάσιο στην Τουρκία για το 2026.

Η ΕΕ επέβαλε πέρυσι δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, κρίνοντας ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις.

Σε ερώτηση για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί ώστε η BYD να παράγει όλα τα ηλεκτρικά της μοντέλα για την ευρωπαϊκή ζήτηση αποκλειστικά εντός της περιοχής, η Λι απάντησε: «Δώστε μας περίπου δύο με τρία χρόνια».

Η άνοδος των plug-in υβριδικών

Η BYD εισήλθε αρχικά στην Ευρώπη αποκλειστικά με αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Στα τέλη του περασμένου έτους ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει και plug-in υβριδικά, τα οποία έχουν βρει θετική ανταπόκριση από τους καταναλωτές. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, το δημοφιλέστερο μοντέλο της BYD είναι PHEV.

Σύμφωνα με τη Στέλλα Λι, μέσα στους επόμενους έξι μήνες η εταιρεία θα λανσάρει ακόμη τρία με τέσσερα νέα PHEVs και εκτιμά ότι σύντομα οι πωλήσεις τους θα ξεπεράσουν εκείνες των αμιγώς ηλεκτρικών.

«Στα επόμενα ένα με δύο χρόνια, τα plug-in υβριδικά μας θα κυριαρχούν στις πωλήσεις στην Ευρώπη», τόνισε.

Επιπλέον, η BYD σχεδιάζει να παρουσιάσει την πολυτελή μάρκα Yangwang στην ευρωπαϊκή αγορά το 2027.

Η διεθνής ανάπτυξη

Οι παγκόσμιες πωλήσεις της BYD ανήλθαν στα 4,2 εκατ. οχήματα το 2024, δεκαπλάσιες σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες καταγράφεται πτώση πωλήσεων και μείωση παραγωγής στην εγχώρια αγορά της Κίνας.

Η Λι χαρακτήρισε το φαινόμενο φυσιολογικό μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ισχυρής ανάπτυξης. «Η BYD εξακολουθεί να είναι η νούμερο ένα στην Κίνα, είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα», σημείωσε. «Ίσως τα τελευταία ένα ή δύο χρόνια το μερίδιό μας να ήταν υπερβολικά υψηλό ως νούμερο ένα, οπότε τώρα επιστρέφουμε σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση».

Οι πωλήσεις της εταιρείας παραμένουν αυξημένες με διψήφιο ποσοστό το 2025, με τη Λι να υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη της τρέχουσας χρονιάς θα στηριχθεί κυρίως στις πωλήσεις εκτός Κίνας.

Η ηγεσία

Σύμφωνα με τη νέα κυβερνητική πολιτική στην Κίνα, ο πρόεδρος και ιδρυτής της BYD, Γουάνγκ Τσουάνφου, 59 ετών, ενδέχεται να υποχρεωθεί να αποσυρθεί στις αρχές του 2027.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει σχέδιο διαδοχής και ποιο στέλεχος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει, η Στέλλα Λι απάντησε: «Ας το κρατήσουμε μυστικό».

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ