Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι όλοι οι θεσμοί της ΕΕ παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Όπως επισήμανε η Λαγκάρντ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ελπίζουν έντονα ότι η Γαλλία θα καταφέρει να παραμείνει συνεπής στις διεθνείς της δεσμεύσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με την υποβολή του κρατικού προϋπολογισμού, μιλώντας σε εκδήλωση της Business France στο Παρίσι.
Πολιτικές διαπραγματεύσεις υπό πίεση
Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με στελέχη πολιτικών κομμάτων για «ύστατες διαπραγματεύσεις» για τον προϋπολογισμό του 2026, όπως του ζήτησε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Η αποχώρηση του Λεκορνί θέτει σε κίνδυνο την έγκαιρη έγκριση του προϋπολογισμού ο οποίος θα πρέπει να κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση το αργότερο μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.
Οι επόμενες κινήσεις του Μακρόν
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί είχε δηλώσει ότι στοχεύει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,7% του ΑΕΠ μέχρι το 2026 και στο 3% μέχρι το 2029.
Εάν αποτύχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος θα αναλάβει τις ευθύνες του, ανέφερε το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε απόψε με την πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και τον πρόεδρο της Γερουσίας.