Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Επείγουσες διαπραγματεύσεις ΕΕ – Κίνας για τους περιορισμούς στις σπάνιες γαίες

Κομισιόν
Πηγή: Unsplash

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποδεχτεί σύντομα στις Βρυξέλλες εκπροσώπους του Πεκίνου, με στόχο να αναζητηθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις απέναντι στους περιορισμούς που επέβαλε η Κίνα στις εξαγωγές σπάνιων γαιών.

Ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, γνωστοποίησε την εξέλιξη αυτή σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από δίωρη τηλεδιάσκεψη με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου, Ουάνγκ Ουεντάο, κατά την οποία συζητήθηκαν οι επιδράσεις του μέτρου στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η Κίνα, ως παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή σπάνιων γαιών — υλικών κρίσιμων για την αυτοκινητοβιομηχανία, την ενέργεια, την άμυνα και τον ψηφιακό τομέα — ανακοίνωσε πρόσφατα νέους ελέγχους στις εξαγωγές τεχνολογίας που συνδέεται με τις σπάνιες γαίες, προκαλώντας ανησυχία σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διαμαρτυρηθεί δημοσίως για τους νέους περιορισμούς, σημειώνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να διακόψουν την παραγωγή τους και θα προκληθούν οικονομικά προβλήματα σε όλη την αλυσίδα ανεφοδιασμού.

Τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Στεφάν Σεζουρνέ ανακοίνωσε σε επικεφαλής θυγατρικών εταιρειών ότι η ΕΕ σχεδιάζει διάφορες πρωτοβουλίες που αφορούν μεταξύ άλλων την ανακύκλωση σπάνιων γαιών ή τη δημιουργία κοινών κέντρων αγοράς και αποθήκευσής τους.

Την περασμένη εβδομάδα ο Σέφτσοβιτς είπε ότι συνεργάζεται με την G7 ώστε να δώσουν μια «συντονισμένη απάντηση» στην Κίνα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ