Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

LNG: Αύξηση 4% των παγκόσμιων εξαγωγών το 2025 με τις ΗΠΑ στην κορυφή

Οι παγκόσμιες εξαγωγές LNG εκτιμάται ότι σημείωσαν το 2025 τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών ετών, καθώς αυξήθηκε η προσφορά από τη Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με την Kpler, η οποία παρακολουθεί τα στοιχεία για τις μεταφορές του υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι εξαγωγές εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 429 εκατομμύρια τόνους. 

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2022, όταν οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε επενδύσεις στον Καναδά και στο Plaquemines στις ΗΠΑ που αύξησαν την παραγωγή του.

Κυριαρχία των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εδραιώνουν τον ρόλο τους ως βασικός εξαγωγέας LNG καθώς θα γίνει φέτος η πρώτη χώρα που θα εξάγει πάνω από 100 εκατ. τόνους. Αναμένεται, μάλιστα, να συνεχίσουν να αυξάνουν την προσφορά, διπλασιάζοντας την παραγωγή μέχρι το τέλος της δεκαετίας και ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τις εξαγωγές. 

Μείωση των τιμών στην Ευρώπη

Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει πιθανότατα σε πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ασία και την Ευρώπη. Ηδη, οι τιμές στην Ασία είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, ενώ οι τιμές για τα ευρωπαϊκά futures έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 40% από την αρχή του έτους.

Η πρόσθετη παραγωγή μπορεί επίσης να αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση για πλοία που μεταφέρουν LNG. Τον περασμένο μήνα, το κόστος μεταφοράς μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών καθώς η αύξηση της προσφοράς ενίσχυσε τη ζήτηση για δεξαμενόπλοια.

Σύμφωνα με την Kpler, τα στοιχεία για τις εξαγωγές του Δεκεμβρίου αναμένεται να δείξουν ένα επίπεδο - ρεκόρ 41 εκατ. τόνων. 

Κίνα και Ιαπωνία οι μεγαλύτεροι αγοραστές

Η Κίνα και η Ιαπωνία παραμένουν οι μεγαλύτεροι αγοραστές παγκοσμίως, ισοβαθμώντας στην πρώτη θέση φέτος, αν και οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας φέτος είναι περίπου 15% χαμηλότερες από το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι εισαγωγές της Αιγύπτου συνέχισαν να αυξάνονται μετά την μετατροπή της χώρας σε καθαρό εισαγωγέα πέρυσι. Η χώρα αγόρασε περίπου 8,9 εκατ. τόνους LNG φέτος, τριπλάσια ποσότητα από πέρυσι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο όγκος των συναλλαγών LNG αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,5% έως 8% το επόμενο έτος, με ώθηση από πρόσθετη προσφορά και χαμηλότερες τιμές που αναμένεται να τονώσουν τη ζήτηση, σύμφωνα με σημείωμα της Bloomberg Intelligence.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ