Νέα
  • ΓΔ: 880.6 -2.05%
  • Τζίρος: 35,26 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μεγάλη Βρετανία: Η Black Friday βύθισε τον πληθωρισμό

Λονδίνο / Πηγή: AP Images
Λονδίνο / Πηγή: AP Images

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε απότομα τον Νοέμβριο αφού οι εταιρείες λιανικής πώλησης ενδυμάτων προχώρησαν στη μεγαλύτερη μείωση τιμών εδώ και μια δεκαετία την ώρα που η καταναλωτική ζήτηση παρέμεινε ανομοιογενής εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3% σε ετήσια βάση, ύστερα από αύξηση κατά 0,7% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS).

Ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου είναι ο μισός από αυτόν που προέβλεψαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters και κοντά στο χαμηλό σχεδόν πενταετίας του 0,2% που καταγράφηκε τον Αύγουστο.

Μόνο για τον Νοέμβριο, η ONS ανακοίνωσε ότι οι τιμές ενδυμάτων και υποδημάτων κατέγραψαν βουτιά 2,7% --η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωση για τον συγκεκριμένο μήνα που εν μέρει αποτυπώνει τις εκπτώσεις του «Black Friday».

Συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, οι τιμές ενδυμάτων και υποδημάτων ήταν 3,6% χαμηλότερες, η μεγαλύτερη ετήσια μείωση από τον Ιανουάριο του 2010.

Ωστόσο, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις συζητήσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου, οι αντιδράσεις στα στοιχεία ήταν περιορισμένες.

Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει αύριο την απόφασή της για τα επιτόκια και είναι πιθανόν να αναφερθεί στον αδύναμο πληθωρισμό, που είναι πολύ κάτω από τον στόχο του 2% αλλά και τις πρόσφατες προβλέψεις. Οι τιμές των ακινήτων, ωστόσο, συνέχισαν να αυξάνονται σημαντικά, με την ONS να ανακοινώνει ετήσια αύξηση 5,4% για τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ