Νέα
  • ΓΔ: 858.93 -4.66%
  • Τζίρος: 117,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανάλυση Bloomberg: Πώς οι τιμές ρεκόρ στο φυσικό αέριο απειλούν την οικονομική ανάκαμψη

Σε ιστορικό υψηλό οι τιμές του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παγκόσμια παραγωγική και εμπορική αλυσίδα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, στην ανάλυσή του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει πως το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου που καταγράφει ιστορικό υψηλό στις περισσότερες αγορές, απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας που είναι ήδη «πληγωμένη» και προσπαθεί να ορθοποδήσει από την πανδημία του κορονοϊού.

Παράλληλα προειδοποιεί πως ο ερχόμενος χειμώνας ίσως αποτελέσει ένα «επίπονο μάθημα» για τον κόσμο, αναφορικά με το πόσο σημαντικό για την οικονομική δραστηριότητα έχει γίνει το συγκεκριμένο καύσιμο καθώς οι απαγορευτικές τιμές μπορεί να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις όπως μειώσεις στους μισθούς μέσω του πληθωρισμού και μειώσεις στις δαπάνες που θα «παγώσουν» ξανά την αγορά.

Ακόμα χειρότερα όπως εξηγείται στο δημοσίευμα, οι ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν μπορεί να αδρανήσουν ολόκληρα τμήματα της βιομηχανίας ή ακόμα και να προκαλέσουν διακοπές λειτουργίας σε μονάδες παραγωγής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές.

«Η ενέργεια αποτελεί πυλώνα της οικονομίας», δήλωσε ειδικός αναλυτής στο Μέσο Ενημέρωσης, προσθέτοντας πως  «οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο και σε άλλα καύσιμα και πρώτες ύλες μπορούν να επηρεάσουν την «εκκολαπτόμενη» ανάπτυξη που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.

Το κόστος της ενέργειας έχει εκτοξευθεί σε όλο τον κόσμο καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά τα συνεχή lockdown που περιόρισαν τις μετακινήσεις και τις παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες. Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν το ράλι που ξεκίνησε στα τέλη του 2020 και έκλεισαν με τιμές ρεκόρ κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Το «τσουχτερό» φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη

Οι τιμές του αερίου στο βόρειο ημισφαίριο σημείωσαν έκρηξη στις αρχές του καλοκαιριού ενώ στην Ευρώπη έφτασαν επίσης σε ιστορικό υψηλό λόγω της αναντιστοιχίας της προσφοράς με την ζήτηση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη Ρωσία.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ηπείρου, περιορίζει τις εξαγωγές για διάφορους λόγους όπως η υψηλή εγχώρια ζήτηση, οι διαταραχές στην παραγωγή και η συμφωνία να μεταφέρει λιγότερα καύσιμα μέσω της Ουκρανίας.

Μάλιστα υπό το φόβο να σταματήσει η Ουκρανία να αποτελεί χώρα διέλευσης του ρωσικού αερίου που πωλείται στην Ευρώπη, η Καγελάριος Μέρκελ ζήτησε σε πρόσφατη συνάντησή της με τον πρόεδρο Πούτιν, η Ρωσία να επεκτείνει χρονικά αυτή τη συμφωνία ενώ μετέβη και στο Κίεβο όπου τόνισε στον Ουκρανό πρόεδρο πως «το φυσικό αέριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως γεωπολιτικό όπλο».

Την ίδια στιγμή οι παραδόσεις του υγροποιημένου αερίου (LNG) πλησίασαν ιστορικά υψηλά επίπεδα για την τρέχουσα περίοδο. Η υψηλή ζήτηση, τα υψηλά ναύλα για τη μεταφορά του καυσίμου και η μείωση νέων εργοστασίων εξαγωγής LNG σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που επηρεάζει τις τιμές όλων των προϊόντων και τις περισσότερες χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.

Οι χώρες της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας σχεδιάζουν δεκάδες νέα εργοστάσια αερίου για να καλύψουν τις ανάγκες σε ρεύμα και η Κίνα αναμένεται να αυξήσει την εξάρτησή της από το αέριο στο μεγαλύτερο έως τώρα  βαθμό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ