Νέα
  • ΓΔ: 798.41 +0.71%
  • Τζίρος: 59,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ (Κνοτ): Πιθανή η αύξηση επιτοκίων το 2023, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλά

Σε αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2023 εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει να υπερβαίνει τις προσδοκίες στο επόμενο έτος, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Klaas Knot.

Σε συνέντευξη του στην Financieele Dagblad, ο Ολλανδός τραπεζίτης τόνισε πως «δεν μπορεί να αποκλείσει μια αύξηση επιτοκίων το 2023, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι υψηλότερα από το βασικό μας σενάριο το 2022».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «στην ΕΚΤ εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι ο αυξημένος πληθωρισμός είναι σε μεγάλο βαθμό ένα προσωρινό φαινόμενο».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε υψηλό-ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα, στο 4,9%, υπερδιπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, και οι ενδείξεις υποδηλώνουν πως θα πέσει κάτω από αυτό το όριο μόνο στα τέλη του 2022, το συντομότερο.

Το θέμα του υψηλού πληθωρισμού πιθανότατα θα κυριαρχήσει στην επικείμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, όπου τα μέλη αναμένεται να βάλουν τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, αλλά θα μπορούσαν να εξετάσουν την αντικατάσταση του με άλλα μέτρα στήριξης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής της τράπεζας ορίζουν ότι οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων θα έρθει "λίγο μετά” το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ