Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεν (ΕΚΤ): Τα προγράμματα αγοράς ομολόγων είναι ισχυρά όπλα - Δεν χρειάζονται νέα

«Τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι αρκετά για να παράσχει την απαραίτητη στήριξη και δεν υπάρχει ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα», δήλωσε  ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν και μέλος της ΕΚΤ.

Όπως τόνισε, η ΕΚΤ δεν είναι βέβαιο ότι θα αφήσει να λήξει το πρόγραμμα έκτακτων αγορών ομολόγων της (ΡΕΡΡ) τον επόμενο Μάρτιο, ενώ κάποια μέλη της Κεντρικής Τράπεζας έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός νέου συστήματος στη θέση του, αντί να βασίζονται αποκλειστικά σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αγοράς asset (ΑΡΡ) για στήριξη.

Kazaks: Το ΡΕΡΡ θα πρέπει να τελειώσει τον Μάρτιο

Στο μεταξύ και ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Martins Kazaks, αναφερόμενος στην ανάγκη επιπλέον στήριξης της ευρωζώνης λόγω της  μετάλλαξης Όμικρον τόνισε ότι «θα πρέπει να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην οικονομία για να αποφασίσει η ΕΚΤ να στηρίξει επιπλέον την οικονομία».

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε πώς θα επηρεάσει την ανάκαμψη της ηπείρου το νέο στέλεχος», ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζες της Λετονίας.

Όπως έχουν τα πράγματα, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) των 1,85 τρισ. ευρώ, θα πρέπει να τελειώσει όπως είναι προγραμματισμένο, τον Μάρτιο, τόνισε.

"Για την ώρα, δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η μετάλλαξη της Όμικρον. Εκτός και αν διαχυθεί σε σημαντικές και μεγάλες αρνητικές αναθεωρήσεις των προοπτικών για την ανάπτυξη, δεν βλέπω τον λόγο να αλλάξει ο Μάρτιος, μια προθεσμία την οποία η αγορά αναμένει για κάποιο διάστημα και την οποία επικοινωνήσαμε στο παρελθόν”, τόνισε σε συνέντευξη του.

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια κρίσιμη συνεδρίαση στις 16 Δεκεμβρίου, όταν τα μέλη της σχεδιάζουν να καθορίσουν το μέλλον των εργαλείων τόνωσης της οικονομίας που διαθέτουν.

Παράλληλα με τους αυξημένους κινδύνους για τον κορονοϊό, ο πληθωρισμός θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.
Ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να σταθμίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η Όμικρον, ο Kazaks λέει ότι η ΕΚΤ έχει χρόνο να αλλάξει την πολιτική της στις αρχές του επομένου έτους, εάν το δικαιολογήσει η υγειονομική κατάσταση.

"Εάν τον Φεβρουάριο δούμε ότι είναι επώδυνο, τότε ασφαλώς μπορούμε να αλλάξουμε τις απόψεις μας και αυτό είναι το θέμα της ευελιξίας. Κατά την άποψη μου είναι δυνατό να επανεκκινηθεί το ΡΕΡΡ ή να αυξηθεί το ποσό εάν αποδειχθεί αναγκαίο”, τόνισε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ