Νέα
  • ΓΔ: 1015.41 -0.01%
  • Τζίρος: 32,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Πάνω από το 3% ο πληθωρισμός και το 2022 - Σταδιακή η μείωση στο 2%

Την εκτίμηση ότι «ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαρκέσει περισσότερο απ΄ ότι αναμενόταν» εκφράζουν όλο και περισσότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας.

Ο αντιπρόεδρος της (ΕΚΤ), Λούις ντε Γκίντος σε συνέντευξή του στον ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό Cope τόνισε πως «ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος και όχι τόσο προσωρινός όσο περιμέναμε».

Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ έρχονται ουσιαστικά να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις οικονομικών εμπειρογνωμόνων που είχαν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός, δεν επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία.

 Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, είχε δηλώσει μάλιστα στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι «ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τον Νοέμβριο και θα μειωθεί σταδιακά ξανά το επόμενο έτος».

H EKT πάντως εκτιμά ότι θα παραμείνει πάνω από το 3% και το 2022 και θα πέσει κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%, προς το τέλος του έτους. Ωστόσο, οι προβλέψεις είναι πολύ αβέβαιες, μεταξύ άλλων λόγω της εξέλιξης της πανδημίας.

Ορισμένα μέλη της ΕΚΤ πίεσαν την κεντρική τράπεζα να αναγνωρίσει τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό και αρκετοί, μεταξύ των οποίων οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, Πορτογαλίας και Λιθουανίας, έχουν ήδη προειδοποιήσει δημοσίως για τον κίνδυνο.

«Αυτό που ισχύει για τη Σλοβακία, ισχύει επίσης και για την ευρωζώνη στο σύνολο της. Υπάρχει κίνδυνος, και αυτός ο κίνδυνος δεν είναι μικρός, ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μείνει μαζί μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, ανέφερε ο Kazimir, κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι μεταξύ εκείνων των φορέων χάραξης πολιτικής που βλέπουν τον κίνδυνο η άνοδος των τιμών να καταλήξει υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ