Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Dimon-JPMorgan: Η Fed θα οδηγηθεί σε 6 ή 7 αυξήσεις επιτοκίων το 2022

Το ερώτημα δεν είναι πλέον εάν η Αμερικανική κεντρική τράπεζα θα προβεί σε αυξήσεις επιτοκίων αλλά πόσες θα είναι αυτές.

Μετά τις δηλώσεις αρκετών μελών της Fed για ακόμη και 3 αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022 ο επικεφαλής της  επενδυτικής τράπεζας JP Morgan, Jamie Dimon δήλωσε ότι «άποψή μου είναι ότι υπάρχει σημαντική  πιθανότητα να είναι περισσότερες από τέσσερις οι αυξήσεις επιτοκίων- μπορεί να είναι έξι ή επτά».

«Μεγάλωσα σε έναν κόσμο όπου ο Paul Volcker αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης ένα Σάββατο βράδυ», υποστήριξε ο Dimon, σύμφωνα με το Bloomberg.

O Volcker, τον οποίο επικαλείται ο επικεφαλής της JP Morgan, διετέλεσε πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας από το 1979 έως το 1987, όπου με επιθετικές κινήσεις κατάφερε να δαμάσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό τη δεκαετία του 1980.

Δεκαετίες αργότερα ο ίδιος  εισήγαγε αυστηρές μεταρρυθμίσεις στη Wall Street μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Σημειώνεται ότι η Fed έχει κάνει μια απότομη, επιθετική στροφή στη νομισματική πολιτική τους τελευταίους μήνες εν μέσω ενός πληθωρισμού που εκτινάσσεται και μιας ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης της αγοράς εργασίας.

Ήδη πολλά στελέχη της Fed προαναγγέλλουν έως και 4 αυξήσεις επιτοκίων φέτος, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ωστόσο η JP Morgan πάει το αφήγημα ακόμα πιο μακριά απ' ότι φαίνεται.

 Υψηλές οι τιμές στο πετρέλαιο

Ο Dimon επισήμανε ότι ενώ ο πληθωρισμός «ευελπιστούμε» να αρχίσει να υποχωρεί φέτος καθώς η Fed πιάνει δουλειά, οι αυξήσεις στους «μισθούς, και η στέγαση και το πετρέλαιο δεν είναι παροδικά φαινόμενα, θα παραμείνουν υψηλά για λίγο».

Στην πραγματικότητα, ο Dimon επισήμανε σε αναλυτές ότι ο πληθωρισμός στις μισθολογικές δαπάνες  θα είναι ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις φέτος.

Ορισμένες εταιρείες θα αντιμετωπίσουν την αλλαγή καλύτερα από άλλες, είπε. «Παρακαλώ μην πείτε ότι παραπονιέμαι για τους μισθούς. Νομίζω ότι η αύξηση των μισθών είναι καλό για τους ανθρώπους που θα δουν τους μισθούς τους να ανεβαίνουν», σημείωσε Dimon.

«Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν πρέπει… να κλαίνε γι' αυτό. Απλώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν» καταλήγει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ