Νέα
  • ΓΔ: 1455.29 +0.58%
  • Τζίρος: 48,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό ρεκόρ ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο του 2021 - Εκτοξεύτηκε στο 5%

Σε αρνητικό ιστορικό ρεκόρ, για τα δεδομένα της Ευρωζώνης, εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2021, ενισχυμένος σημαντικά από την αύξηση των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς η οικονομία ανακάμπτει από το lockdown.

Σύμφωνα με την Eurostat οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο και σε ετήσια βάση το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 5%, το ίδιο με τις αρχικές εκτιμήσεις στις 7 Ιανουαρίου.

Η ενέργεια συνέβαλε με 2,46% μονάδες στη συνολική ετήσια αύξηση και οι πιο ακριβές υπηρεσίες έδωσαν ώθηση στον δείκτη κατά 1,02 μονάδες.

Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά πρόσθεσαν 0,78 μονάδες και τα τρόφιμα, ποτά και καπνός αύξησαν τις τιμές κατά 0,71 μονάδες.

Χωρίς τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι τιμές διαμορφώθηκαν 0,4% υψηλότερα σε μηνιαία βάση και 2,7% σε ετήσια βάση.

Η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα αλλά έχει υποτιμήσει τις πιέσεις των τιμών και δέχεται "πυρά” για τον λόγο αυτό από ορισμένα μέλη της.

Με την οικονομία να ανακάμπτει γρήγορα από τα επανειλημμένα lockdowns, οι ενεργειακές τιμές εκτινάχθηκαν, πιάνοντας στον ύπνο την ΕΚΤ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ