Νέα
  • ΓΔ: 795.68 -1.24%
  • Τζίρος: 32,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Morgan Stanley: Πρόβλεψη για χρεοκοπία «τύπου Βενεζουέλας» για τη Ρωσία

Morgan Stanley / Πηγή: AP Images
Morgan Stanley / Πηγή: AP Images

Πρόβλεψη σοκ για τη ρωσική οικονομία από τη Morgan Stanley καθώς «βλέπει» χρεοκοπία τύπου Βενεζουέλας για τη Ρωσία, καθώς όπως τονίζει σε έκθεσή της λιγοστεύουν οι πιθανότητες να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους,  τη στιγμή που οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, η ύφεση στη χώρα πλησιάζει και οι περιορισμοί πληρωμών αυξάνονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία

«Βλέπουμε μια χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο», ανέφερε σε σημείωμά του ο Simon Waever, επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής της εταιρείας στις αναδυόμενες αγορές, σημειώνοντας παράλληλα πως «σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρόκειται για μια κανονική χρεοκοπία, αλλά για μια χρεοκοπία τύπου Βενεζουέλας».

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, η χρεοκοπία της Ρωσίας μπορεί να συμβεί ακόμα και μέχρι τις 15 Απριλίου, μπορεί να συμβεί μόλις στις 15 Απριλίου όταν και λήγει η περίοδος χάριτος των 30 ημερών για τις πληρωμές κουπονιών που οφείλει η ρωσική κυβέρνηση σε ομόλογα σε δολάρια που λήγουν το 2023 και το 2043.

Η ενδεικτική τιμολόγηση δείχνει ότι οι επενδυτές αποτιμούν τα ομόλογα του 2023 σε περίπου 29 σεντς για το δολάριο ΗΠΑ, το χαμηλότερο από ποτέ, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επισημαίνει ωστόσο πως δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές σε αυτό το επίπεδο. Τις ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, το χρέος διαπραγματευόταν πάνω από το όριο.

Τα πενταετή swaps έχουν εκτοξευθεί πάνω από 2.500 μονάδες βάσης, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πιθανότερη την αθέτηση πληρωμών μετά την κλιμάκωση του πολέμου. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το δημόσιο χρέος της Ρωσίας έχει στοιχίσει στους επενδυτές μέσες απώλειες 81% από την αρχή του έτους. Χειρότερη απόδοση το 2022, κατέγραψε μόνο το δημόσιο χρέος της Λευκορωσίας, με απώλειες 93%.

Οι ομοιότητες με την περίπτωση της Βενεζουέλας

Αν και είναι σπάνιο το δημόσιο χρέος να πέφτει σε μονοψήφια νούμερα, η Morgan Stanley αναφέρει ότι τα ομόλογα της Ρωσίας «θα μπορούσαν να πλησιάσουν» σε αυτό το επίπεδο. Ο Λίβανος και η Βενεζουέλα είναι τα μόνα πρόσφατα παραδείγματα χρέους μιας χώρας που διολίσθησε τόσο χαμηλά.

Σύμφωνα με τον Waever, η Ρωσία είναι σαν τη Βενεζουέλα επειδή έχει επίσης σημαντικά πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία που θα ισχύουν μόνο όταν αρθούν οι κυρώσεις. Σε περίπτωση που αθετηθεί η πληρωμή των ομολόγων, αυξάνεται ο κίνδυνος να χάσει η Ρωσία την πρόσβασή της σε όλα της τα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των συναλλαγματικών αποθεμάτων, τα οποία τώρα βρίσκονται δεσμευμένα εκτός χώρας.

Η Βενεζουέλα και η κρατική πετρελαϊκή του εταιρεία, Petroleos de Venezuela S.A., χρεοκόπησαν για συνολικά 60 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τέσσερα χρόνια. Το 2019, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις οι οποίες απαγόρευαν τη διαπραγμάτευση των ομολόγων και πλέον τα ομόλογα της χώρας διαπραγματεύονται σε επίπεδα χαμηλότερα και του δολαρίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ