Νέα
  • ΓΔ: 789.53 +1.31%
  • Τζίρος: 35,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

BlackRock και Pimco χάνουν δισ. δολάρια από τα ρωσικά κεφάλαια

BlackRock
BlackRock / Πηγή: AP Images

Ζημίες που ξεπερνούν τα 17 δισ. δολάρια καταγράφει η BlackRock, στη Ρωσία από τη συμμετοχή της σε ρωσικά assets, μετά την εισβολή στην Ουρανία.

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως με περίπου 10 τρισ. δολάρια portfolio, βλέπει την αξία των κεφαλαίων του να εξανεμίζεται, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι πελάτες της κατείχαν ρωσικά assets συνολικής αξίας πάνω από 18,2 δισ. δολάρια έως τα τέλη Ιανουαρίου αλλά μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς της Μόσχας και τις  διεθνείς κυρώσεις κατέστησαν τη συντριπτική πλειοψηφία των κεφαλαίων μη ελκυστικά με αποτέλεσμα η BlackRock να διαγράψει κάθετα την αξίας τους.

Η εταιρεία ανέστειλε όλες τις αγορές ρωσικών assets στις 28 Φεβρουαρίου και ενημέρωσε πως συμμετοχές της  στη χώρα είχαν μειωθεί σε λιγότερο από το 0,01% του συνόλου των στοιχείων της.

Εκπρόσωπος της BlackRock δήλωσε ότι την ίδια μέρα η συνολική τους αξία είχε υποχωρήσει στα 1 δισ. δολάρια, και ότι η μείωση οφειλόταν σε διαγραφή αξίας και όχι σε πωλήσεις.

Η τεράστια απώλεια αξίας αποτυπώνει τις επιπτώσεις που είχε η ρωσική εισβολή όχι μόνο στην BlackRock αλλά και στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Άλλοι διαχειριστές μεγάλων περιουσιακών στοιχείων έχουν επίσης αναγκαστεί να  διαγράψουν δισ. δολάρια σε ρωσικά κεφάλαια.

Η Pimco, είναι ένας από αυτούς.

Με πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια κρατικού χρέους και περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά CDS πριν από τον πόλεμο είναι από τις πιο εκτεθειμένες εταιρείες ενώ και οι αμερικανικές τράπεζες Goldman Sachs και JPMorgan ανακοίνωσαν την Πέμπτη την πρόθεσή τους να αποσύρουν τις επιχειρήσεις τους από τη Ρωσία για να αποφύγουν τεράστιες απώλειες, λέγοντας ότι ενεργούν σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ