Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γκεοργκίεβα: Η Ρωσία ενδέχεται να αθετήσει τις πληρωμές χρεών της στο ΔΝΤ λόγω κυρώσεων

Η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει στην αθέτηση των πληρωμών των χρεών της στον απόηχο των πρωτοφανών κυρώσεων για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε στην εκπομπή "Face the Nation" του CBS ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δημοκρατίες έχουν ήδη "σοβαρές" επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία και θα προκαλέσουν βαθιά ύφεση φέτος.

Ο πόλεμος και οι κυρώσεις θα έχουν επίσης σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες που εξαρτώνται από τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ρωσίας.

Ερωτηθείσα αν μια τέτοια χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική κρίση σε όλο τον κόσμο, είπε: "Προς το παρόν, όχι".

Η συνολική έκθεση των τραπεζών στη Ρωσία ανερχόταν σε περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που, αν και όχι ασήμαντο, "δεν ήταν συστηματικά σημαντικό", είπε.

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το ΔΝΤ θα υποβαθμίσει την προηγούμενη πρόβλεψη για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 4,4% το 2022 ως αποτέλεσμα του πολέμου, αλλά δήλωσε ότι η συνολική πορεία παραμένει θετική.

Η ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που ανέκαμψαν γρήγορα από την πανδημία COVID-19, δήλωσε στο CBS.

Ο αντίκτυπος θα είναι πιο σοβαρός όσον αφορά την αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και του πληθωρισμού, οδηγώντας ενδεχομένως σε επισιτιστική ανασφάλεια σε μέρη της Αφρικής, είπε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ