Νέα
  • ΓΔ: 796.86 -1.09%
  • Τζίρος: 24,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε «πολεμική ύφεση» η παγκόσμια οικονομία - Οι αγορές υποτίμησαν το εύρος της

Πηγή: Eurokinissi

Σε «πολεμική ύφεση» βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία κατά την οποία οι αγορές υποτιμούν το εύρος της διάρκειας της» υποστηρίζει ο βετεράνος επενδυτής David Roche.

Μιλώντας στο CNBC ο πρόεδρος της Independent Strategy υποστηρίζει ότι η ύφεση είναι συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω Κίνας και των lockdown που έχει επιβάλλει για την μετάλλαξη Ομικρον.

Κι ενώ ο Roche εκτιμά ότι η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία θα συνεχιστεί για αρκετούς ακόμη μήνες - καθώς θα συνεχιστεί το γαϊτανάκι των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία και της άρνησης του Πούτιν να υπαναχωρήσει από την Ουκρανία χωρίς νίκη - ο πρώην CEO της ρωσικής πετρελαικής Lukoil βλέπει σκληρές συνέπειες για τις δύο πλευρές.

«Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δεν θα καταφέρει να αναπληρώσει τις ποσότητες που εισάγει μέχρι σήμερα μέσω άλλων εναλλακτικών οδών» τόνισε ο επί 30 χρόνια CEO της Lukoil, Βαγίτ Αλεκπέροφ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν το πιο αρνητικό σενάριο.

Παρόμοια είναι η εκτίμηση και του David Roche που υποστηρίζει οτι «ο Πούτιν δεν πρόκειται να ανταλλάξει την απόσυρσή του από την Ουκρανία για οποιαδήποτε μείωση των κυρώσεων, επομένως οι κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ και νομίζω ότι οι συνέπειες για την Ευρώπη θα είναι μεγάλες σε επίπεδο ύφεσης μετά και τον πλήρη ενεργειακό αποκλεισμό στον οποίο οδεύει».

Μετά το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, η Ευρώπη εξετάζει και την απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο σοκ από την πλευρά της προσφοράς που θα συνεχιστεί στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στα μέταλλα και σε πολλά ακόμη. Κι αυτό θα έρθει ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει παγκοσμίως και τα  επιτόκια αυξάνονται, εκτιμώ ότι η 30ετής απόδοση του ομολόγου θα είναι τουλάχιστον 3,5% σε ένα χρόνο».

«Πολεμική» η περίοδος που διανύουμε 

Σύμφωνα με τον επενδυτή όλα αυτά τα εμπόδια θα είναι δύσκολα να ξεπεραστούν από τις χρηματιστηριακές αγορές προκειμένου να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα λέγοντας ότι «ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται».

«Σε μια κανονική ύφεση, η παραγωγή και η ζήτηση μειώνονται, ο πληθωρισμός μειώνεται. Σε αυτό το είδος ύφεσης, την λεγόμενη «πολεμική ύφεση», έχουμε στην πραγματικότητα μια παραγωγή που μειώνεται ταυτόχρονα με την αύξηση του κόστους και του πληθωρισμού». Μια κατάσταση που θα κρατήσει για καιρό.

Απαιτεί χρόνια η ενεργειακή απομάκρυνση από τη Ρωσία

Ο Alekperov από την πλευρά του, αναγνώρισε ότι μια απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου θα σήμαινε ότι «η Ρωσία θα πρέπει να μειώσει σημαντικά την παραγωγή της όπως έγινε στην αρχή της πανδημίας το 2020 καθώς είναι αδύνατο να κατευθύνει τις τεράστιες ποσότητες πετρελαίου που προορίζονταν για την Ευρώπη, σε άλλες αγορές».

Προειδοποίησε ωστόσο, ότι για την ΕΕ, «είναι αδύνατο να αντικαταστήσει έναν τόσο μεγάλο εξαγωγέα ενέργειας όπως η Ρωσία, ακόμη και μεσοπρόθεσμα».

Η κατασκευή μιας νέας υποδομής για τον αναπροσανατολισμό του ρωσικού αργού πετρελαίου που ρέει αυτή τη στιγμή προς την Ευρώπη απαιτεί χρόνια», είπε ο Alekperov, τονίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία είναι ήδη πολύ πληγωμένη από τις πρόσφατες κρίσεις.

«Οι στρατιωτικές συγκρούσεις μπορούν να τελειώσουν γρήγορα, η ενεργειακή διαμόρφωση του κόσμου όμως έχει καθοριστεί μετά από δεκαετίες επενδύσεων και σκληρής δουλειάς πολλών γενεών επαγγελματιών και δεν υπάρχει λόγος να το υπονομεύσουμε ή να το καταστρέψουμε».

Αναφερόμενος στη μείωση της ενεργειακής ασφάλειας και στην αύξηση των τιμών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποστήριξε πως πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ενεργειακή κρίση με αρνητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ