Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρούβλι: Συνεχίζει την ανοδική του πορεία ενόψει της μείωσης των επιτοκίων

Σταθεροποιήθηκε το ρωσικό ρούβλι επιιστρέφοντας σε υψηλό άνω των δύο εβδομάδων που είχε σημειώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση με τη στήριξη των capital controls, καθώς η αγορά αναμένει την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με το Reuters.

Σήμερα το πρωί το ρούβλι ήταν 1,1% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου στα 58,71, κοντά 57,4075 της Πέμπτης, που ήταν το ισχυρότερο από τις 25 Μαΐου. Είχε κερδίσει 2,1% και διαπραγματευόταν στα 61,96 έναντι του ευρώ, επίσης κοντά σε υψηλό δύο εβδομάδων.

Η Ρωσική κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια, γεγονός που θεωρητικά θα μπορούσε να ασκήσει κάποια πτωτική πίεση στο ρούβλι και να στηρίξει τις τιμές των κρατικών ομολόγων OFZ.

Η πλειονότητα των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αναμένει μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης στο 10%, καθώς η τράπεζα προσπαθεί να καταστήσει τον δανεισμό πιο προσιτό εν μέσω υποτονικής καταναλωτικής ζήτησης και μείωσης του πληθωρισμού τον Μάιο, αν και ορισμένοι έχουν προτείνει ότι είναι δυνατή μια πιο απότομη μείωση στο 9%.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για το επιτόκιο αναμένεται σήμερα και «θεωρείται δύσκολο να επηρεάσει την ισοτιμία του ρουβλίου, ενόψει των υφιστάμενων περιορισμών στις ροές κεφαλαίων», δήλωσε ο αναλυτής της Alfa Capital, Alexander Dzhioev.

"Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, για παράδειγμα, την κατάργηση των υποχρεωτικών πωλήσεων κερδών σε ξένο νόμισμα από τις εξαγωγικές εταιρείες, το νόμισμα θα μπορούσε να σταματήσει να ενισχύεται", δήλωσε.

Τα capital controls υποχρέωσαν τους εξαγωγείς να μετατρέψουν το 80% των εσόδων τους σε ρούβλια μετά την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών από τη Ρωσία στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η αναλογία αυτή μειώθηκε αργότερα στο 50% τον Μάιο.

Οι δείκτες των ρωσικών μετοχών ήταν μικτοί. Ο δείκτης RTS σε δολάριο σημείωσε άνοδο 1,1% στις 1.226,7 μονάδες. Ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,4% στις 2.285,9 μονάδες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ