Νέα
  • ΓΔ: 798.41 +0.71%
  • Τζίρος: 59,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κούβα: «Παράθυρο» δραστηριοποίησης ξένων επενδυτών στο εμπόριο

Πέσο / Πηγή: AP Images
Πέσο / Πηγή: AP Images

Μετά την οικονομική κρήση που αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες, η Κούβα έλαβε μια γενναία απόφαση: να επιτρέψει για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια τη δραστηριοποίηση ξένων επενδυτών στο χονδρεμπόριο και τη λιανική πώληση.

Πρόκειται, όπως σημειώνει το BBC, για ανατροπή της πολιτικής του Φιντέλ Κάστρο που ίσχυε από τη δεκαετία του ‘60 και είχε κάτω από τον κρατικό μανδύα τους δύο αυτούς οικονομικούς τομείς.

Η νέα πολιτική, αν και δεν ανοίγει πλήρως το εμπόριο, στοχεύει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Οι ξένοι επενδυτές θα είναι σε θέση να κατέχουν -ακόμη και στο 100%- χονδρεμπόρους με έδρα την Κούβα. Ωστόσο για το λιανεμπόριο θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι «γιατί η κρατική αγορά θα πρέπει να υπερισχύει», εξήγησε σε δηλώσεις της η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Μπέτσι Βελάσκεθ.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται για χρόνια ή δραστηριοποιούνται στον τομέα της πράσινης ενέργειας και των προϊόντων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ