Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νέα απαίτηση από τη Ρωσία: Ζητά από τους αγοραστές LNG να πληρώνουν στην Gazprombank σε δολάρια

Η Ρωσία ζήτησε από τους πελάτες της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Sakhalin-2 να πληρώσουν στην Gazprombank για τις ποσότητες LNG που προμηθεύονται.

Οι πληρωμές γίνονταν μέχρι τώρα σε μη ρωσικές τράπεζες, καθώς πραγματοποιούνταν μέσω της Bank of New York Mellon Corp., που ενεργούσε ως ενδιάμεσος φορέας για την αποφυγή πιθανών κυρώσεων.

Μάλιστα η Sakhalin Energy LLC, έστειλε οδηγίες διακανονισμού στους πελάτες της για πληρωμή σε αμερικανικά δολάρια στην Gazprombank, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε το Bloomberg. Η Sakhalin Energy παρείχε επίσης την επιλογή για πληρωμές μέσω του υποκαταστήματος της Raiffeisenbank AO με έδρα τη Μόσχα. Σημειώνεται ότι η Gazprom κατέχει λίγο πάνω από το 50% της Sakhalin Energy.

Πελάτες της Ρωσίας όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα βρίσκονται σε δίλημμα, λόγω του κινδύνου να υποστούν κυρώσεις αν πληρώσουν απευθείας στη ρωσική τράπεζα.

Η πλειονότητα των αποστολών LNG από το Sakhalin-2 κατευθύνεται στην Ιαπωνία, η οποία βασίζεται στην εγκατάσταση για σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό. Η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν εισάγουν επίσης από το Sakhalin-2.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να εδραιώσει την ενεργειακή κυριαρχία της, μετά τον περιορισμό των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως "όπλο".

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία επέβαλε φέτος νέους όρους πληρωμών στους Ευρωπαίους εισαγωγείς φυσικού αερίου μέσω αγωγών, οι οποίοι περιελάμβαναν το άνοιγμα ενός λογαριασμού σε ρούβλια και ενός σε ξένο νόμισμα στην Gazprombank. Το αίτημα αυτό αρχικά δίχασε τα ευρωπαϊκά κράτη λόγω των φόβων για παραβίαση των κυρώσεων, αλλά τελικά οι περισσότεροι εισαγωγείς φυσικού αερίου βρήκαν τρόπο να συμμορφωθούν με την απαίτηση.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ