Νέα
  • ΓΔ: 907.28 -1.14%
  • Τζίρος: 27,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιατί οι τράπεζες φοβούνται την αναζωπύρωση της συμφωνίας Μασκ-Twitter

Πηγή: Associated Press

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Έλον Μασκ να αναζωπυρώσει την αρχική του συμφωνία για την αγορά του Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων προκάλεσε αίσθηση στις διεθνείς αγορές και ανάμεικτες αντιδράσεις, θετικές ή αρνητικές. Αν βεβαίως, το deal όντως προχωρήσει δεδομένου πως η νομική ομάδα της πλατφόρμας δεν θα κάνει εύκολα πίσω από τη δικαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει κατά του Μασκ, δίχως πολύ σοβαρές εγγυήσεις.

Σε κάθε περίπτωση μια επιχειρηματική ομάδα που εμπλέκεται άμεσα στη συμφωνία φαίνεται πως έχει… χάσει τον ύπνο της. Πρόκειται για την ομάδα των τραπεζών που ο Μασκ είχε στρατολογήσει για να τον χρηματοδοτήσουν για την εξαγορά και που πλέον ανησυχεί πως όντως θα πρέπει πλέον να δώσει τα κονδύλια αυτά σε μια περίοδο… ισχνών αγελάδων.

Κακό timing 

Πραγματικά, όπως σχολιάζει σε ανάλυση του το Reuters, η επανεκκίνηση της συμφωνίας έρχεται σε μια δυσμενή χρονική συγκυρία, που οι επενδυτές έχουν χάσει την όρεξη τους για κινήσεις μεγαλύτερου ρίσκου, με φόντο την απειλή της ύφεσης, την άνοδο των επιτοκίων και τη γενικότερη αβεβαιότητα που προκαλεί η συνέχιση του πολέμου.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού του Μασκ, ο γνωστός μεγιστάνας θα αντλήσει τα 44 δισ. δολάρια που χρειάζεται για το deal, ρευστοποιώντας μετοχές της Tesla ή χρησιμοποιώντας τα περιουσιακά του στοιχεία και τις μετοχές του ως εγγύηση για τη διασφάλιση δανείων από διεθνείς μεγαλοεπενδυτές και τράπεζες. Επενδυτές και τράπεζες θα «έμπαιναν» στη συμφωνία καλύπτοντας περίπου 12,5 δισ. δολάρια.

Ανάμεσα στις τράπεζες που είχαν συμφωνήσει να στηρίξουν τη νέα επιχειρηματική κίνηση του Μασκ ήταν η Morgan Stanley, η Bank of America, η Barclays, η Mitsubishi UFJ Financial Group, η BNP Paribas, η Mizuho Financial Group και η Societe Generale.

Το κλίμα στις αγορές

Δεδομένων των αυξημένων ανοιγμάτων που παρουσιάζουν οι τράπεζες και το δυσμενές κλίμα για την πώληση χρεογράφων, η στροφή του Μασκ αποτελεί κάθε άλλο παρά καλή είδηση για τις τράπεζες αυτές, που δεν έχουν φυσικά άλλη επιλογή από το να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά, όπως έχουν συμφωνήσει.

Ήδη από το δεύτερο τρίμηνο τα εταιρικά αποτελέσματα των αμερικανικών και όχι μόνο τραπεζών φανέρωσαν τη διόγκωση των ζημιών τους από την έκθεση τους σε δανειοδοτήσεις και εταιρικά ομόλογα και το σύνολο των αναλυτών συμφωνεί πως η εικόνα θα είναι ακόμη χειρότερη στις επιδόσεις του τρίτου τριμήνου. Οι διεθνείς τράπεζες θα αρχίσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου από την επόμενη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ