Νέα
  • ΓΔ: 907.06 -1.17%
  • Τζίρος: 40,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Το... κρασάρισμα των στεγαστικών δανείων και ο πυροσβεστικός ρόλος της BoE

Πηγή: Associated Press

Συνάντηση με εκπρόσωπους του τραπεζικού τομέα είχε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτεγκ με κεντρικό θέμα συζήτησης την έκρηξη που καταγράφουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, σε ένα διάστημα γενικότερης αβεβαιότητας για τη βρετανική οικονομία. Εξάλλου, η εικόνα σταθεροποίησης της βρετανικής αγοράς ομολόγων και της στερλίνας μετά την προ ημερών παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας δεν ξεγελά κανέναν για το σαθρό έδαφος πάνω στο οποίο προχωρά πλέον η βρετανική οικονομία. 

Απόγνωση στους δανειολήπτες

Σήμερα ο μέσος όρος του 5ετούς σταθερού επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια «έσπασε» το φράγμα του 6% για πρώτη φορά από το 2010, κλιμακώνοντας την πίεση προς χιλιάδες δανειολήπτες σε ένα διάστημα οικονομικής κρίσης και υψηλότατου πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Moneyfacts, το συγκεκριμένο επιτόκιο «έπιασε» νωρίτερα το 6,02%, από το 4,75% που βρισκόταν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πάνω από το όριο του 6% βρίσκεται ήδη από την Τετάρτη και το 2ετές σταθερό επιτόκιο, στο 6,11%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Στη συνάντηση του Κουάρτεγκ με τους CEOs των βρετανικών τραπεζών, τα στελέχη εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και την αύξηση του κόστους δανεισμού, μετά την αναταραχή που πυροδότησε ο «μίνι» προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης και οι αμφιλεγόμενες φοροαπαλλαγές που περιλαμβάνει.

Οι τραπεζίτες στάθηκαν ειδικά στο άλμα των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, καθώς ανησυχούν πως πολλοί δανειολήπτες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, κάτι που θα πυροδοτήσει ένα αρνητικό ντόμινο για την αγορά και τον τραπεζικό κλάδο.

O... θάνατος της ανάπτυξης

Εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης, ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, υποστήριξε πως η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων «γονατίζει» τα νοικοκυριά και τους εργαζομένους και δημιουργεί συνθήκες αστάθειας στην αγορά «σκοτώνοντας» την οικονομική ανάπτυξη.

Επανέλαβε δε, το πάγιο αίτημα των Εργατικών που ζητούν η κυβέρνηση της Λιζ Τρας να πάρει… πίσω συνολικά το αμφιλεγόμενο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε. Θυμίζουμε πως υπό τη γενική κατακραυγή, ακόμη και από το ΔΝΤ σε μια σπάνια παρέμβαση του προς χώρα μέλος του G7, η κυβέρνηση έκανε πίσω ειδικά στο ζήτημα της κατάργησης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή του 45% που αφορούσε τους πλέον πλούσιους Βρετανούς.

Ο πυροσβεστικός ρόλος της BoE

Άλλωστε, παρά την σταθεροποίηση της αγοράς και της στερλίνας τις τελευταίες ημέρες, χάρη βεβαίως στην παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), αναλυτές επισημαίνουν πως οι παράγοντες αβεβαιότητας για την οικονομία δεν έχουν παρέλθει. Είναι χαρακτηριστικό πως ο οίκος Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου των βρετανικών ομολόγων σε «αρνητικό» από «σταθερό» επικαλούμενος το αυξημένο ρίσκο που προκύπτει από τις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.  

Σε σημερινή επιστολή του προς την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υποδιοικητής της BoE προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που οδήγησαν την κεντρική τράπεζα να αποφασίσει να παρέμβει στην αγορά ομολόγων.

Ο σερ Τζον Κάνλιφ υποστήριξε πως η παρέμβαση της ΒοΕ έγινε αναγκαστικά για να αποτραπεί ένα χρηματοπιστωτικό κραχ, καθώς τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία προσανατολίζονταν σε ένα sell off κρατικών ομολόγων ύψους 50 δισ. στερλίνων και μάλιστα μέσα σε ένα στενό χρονικό πλαίσιο. Το ποσό αυτό θα ξεπερνούσε κατά πολύ τον μέσο όρο των ημερήσιων συναλλαγών που κινείται γύρω στα 12 δισ. στερλίνες φέρνοντας τη χώρα στο χείλος χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το βασικό, εξάλλου, είναι πως και μόνο η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας πως αναβάλλει τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της και προχωρά σε νέες αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων αποδείχτηκε αρκετή για να «ηρεμήσει» την αγορά.

Μέσα στις πρώτες επτά ημέρες εφαρμογής του προγράμματος η BoE δαπάνησε μόλις 3,8 δισ. στερλίνες, ενώ σήμερα προχώρησε μόλις στην πρώτη αγορά της από την έναρξη της εβδομάδας αγοράζοντας μακροπρόθεσμα ομόλογα αξίας περίπου 154 εκατ. στερλίνων. Την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού που είχε εκτιναχθεί σε υψηλά δύο δεκαετιών έχει μειωθεί και πάλι, όμως η στερλίνα παραμένει σε αδύναμα επίπεδα. Σήμερα κινείται κάτω από τα 1,12 δολάρια, στο χαμηλότερο σημείο της από τις αρχές της εβδομάδας.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ