Νέα
  • ΓΔ: 907.06 -1.17%
  • Τζίρος: 40,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σημάδια «αποθέρμανσης» στην αμερικανική αγορά εργασίας - Τι σημαίνει για τη Fed

Πηγή: Associated Press

Σε σταθερό, αν και σαφώς πιο μετριοπαθή ρυθμό, συνεχίζει να ενισχύεται η αμερικανική αγορά εργασίας για το μήνα Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει πως για την ώρα επιδεικνύει μεν σχετική ανθεκτικότητα απέναντι στη δυναμική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve, ωστόσο έχει αρχίσει να καταγράφει τα πρώτα σημάδια που αποδεικνύουν πως δεν έχει μείνει τελείως αλώβητη στην αλλαγή κλίματος στην οικονομία. 

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση για την απασχόληση που ανακοίνωσε το αμερικανικό Γραφείο Εργασίας, οι προσλήψεις το Σεπτέμβριο έφτασαν μόλις τις 263.000, επίπεδα κάτω του αναμενόμενου, καθώς οι αναλυτές περίμεναν την προσθήκη 275.000 θέσεων. Στα επίπεδα αυτά πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση για το ρυθμό παραγωγής νέων θέσεων εργασίας από τον Απρίλιο του 2021.

Μόλις ένα μήνα πριν, τον Αύγουστο, οι προσλήψεις είχαν φτάσει τις 315.000 και τον Ιούλιο είχαν αγγίξει νέο υψηλό στις 537.000.

Όσον αφορά την ανεργία, παρά την επιβράδυνση των προσλήψεων, ο δείκτης υποχώρησε το 3,5%, ήτοι κάτω από το 3,7% που ανέμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για ένα χαμηλό ποσοστό, κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα.

Στο μικροσκόπιο της Fed

Για το συμβούλιο της Fed η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας σημαίνει πως έχει το περιθώριο να συνεχίσει να ρίχνει όλο το βάρος της προσοχής του στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων παραμένει εκτός ελέγχου.

Ωστόσο, οι επιδόσεις στο μέτωπο της απασχόλησης είναι κάτι που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα οφείλει να παρακολουθεί και να λαμβάνει υπόψη δεδομένου πως στις στρατηγικές υποχρεώσεις της δεν είναι μόνο η σταθερότητα των τιμών, αλλά και η πλήρης απασχόληση.

Η Fed θέλει να δει λιγότερα «σφιχτά» περιθώρια στην αγορά εργασίας, όπως επίσης και περιορισμό του ρυθμού αύξησης των μισθών, δεδομένου πως λειτουργεί υποστηρικτικά για την διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Τα τωρινά στοιχεία έδειξαν πως ο ρυθμός αύξησης των μισθών αυξήθηκε μόλις κατά 0,3%, στα επίπεδα δηλαδή που ανέμεναν οι αναλυτές, από το 5% που είχε βρεθεί ένα χρόνο πριν.  

Στο «κόκκινο» τα futures της Wall Street

Η αντίδραση της Wall Street στα στοιχεία ήταν άμεση, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν πως η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει σταθερή στο μονοπάτι δυναμικής αύξησης των επιτοκίων στο οποίο βαδίζει. Είναι χαρακτηριστικό πως τα futures του Dow Jones υποχώρησαν κατά σχεδόν 300 μονάδες στέλνοντας "σήμα" για αρνητικό άνοιγμα του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ