Νέα

Σύμφωνο Σταθερότητας: Μέσα στον Οκτώβριο οι προτάσεις της Κομισιόν - Τι αλλάζει

Πηγή: Associated Press

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να παρουσιαστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι προτάσεις της για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, υποστήριξε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.  

Μιλώντας σε συνέδριο στη Ρώμη, ο κ. Τζεντιλόνι υποστήριξε πως η μεταρρύθμιση που δρομολογείται στους δημοσιονομικούς κανόνες θα προσφέρει στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέδια που συνδυάζουν περικοπές χρεών με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα με την ενίσχυση του βάρους της ευθύνης τους.

Οι αλλαγές

Όπως εξήγησε ο Ιταλός επίτροπος, το κλειδί για τη βελτίωση του πλαισίου θα βρίσκεται στην απλοποίηση των κανόνων, την ισχυροποίηση της εθνικής ευθύνης και την καλύτερη επιβολή των κανόνων. Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, ο τελικός στόχος θα παραμείνει η δημιουργία βιώσιμων δημοσιονομικών δεδομένων σε ένα περιβάλλον βιώσιμης ανάπτυξης.  

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό θα είναι η προώθηση μεσοπρόθεσμων μακροοικονομικών και δημοσιονομικών πλάνων, τα οποία θα περιλαμβάνουν στόχους για τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις σε ευθυγράμμιση με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους. Μάλιστα, όπως σχολίασε ο κ. Τζεντιλόνι, θα είναι όπως τα σχέδια που διαμόρφωσε και κατέθεσε η κάθε κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεγαλύτερη ευελιξία με μεγαλύτερη ευθύνη 

Για να καταστεί πιο σίγουρο ότι οι κυβερνήσεις θα παραμείνουν εστιασμένες στους στόχους που έχουν τεθεί, οι Βρυξέλλες θα τους προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας και ευελιξίας για τη διαμόρφωση των μέτρων για τη μείωση των χρεών, υπό την προϋπόθεση πως ο τελικός στόχος θα είναι βιώσιμος.

«Οι δεσμεύσεις αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις μπορεί να επιτρέπουν μια μεγαλύτερη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής» εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Τζεντιλόνι, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως το αντάλλαγμα για την ευελιξία αυτή είναι πως οι κυβερνήσεις θα έχουν μεγαλύτερη ευθύνη και άρα θα είναι υπόλογες για τα αποτελέσματα που θα έχουν.

Εφόσον οι προτάσεις της Κομισιόν δημοσιοποιηθούν μέσα στο μήνα, με στόχο να ξεκινήσει η συζήτηση για την επικύρωση τους σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και Ευρωπαίων ηγετών, στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ