Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα: Η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι πια... φάντασμα - Θα χαθούν 4 τρισ. έως το 2026

ΔΝΤ
Πηγή: APImages

Ντέιβιντ Μάλπας και Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δεν… μάσησαν τα λόγια τους κατά την πρεμιέρα της φετινής, ετήσιας συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιώντας από κοινού τη διεθνή κοινότητα για την αυξανόμενη απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης.

«Υπάρχει αληθινός κίνδυνος για μια παγκόσμια ύφεση την επόμενη χρονιά» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, προειδοποιώντας πως ο αντίκτυπος της επιβράδυνσης θα είναι ακόμη πιο βαρύς για τον αναπτυσσόμενο κόσμο διευρύνοντας περαιτέρω τις ανισότητες.

Έδωσε δε, μαζί με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ένα συγκεκριμένο νούμερο αναφορικά με τη διαφαινόμενη απομείωση της παγκόσμιας οικονομίας, σαν αποτέλεσμα των πολλαπλών κρίσεων που «τρέχουν», του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης, της υποτίμησης των νομισμάτων και της εκτίναξης του πληθωρισμού.

Υπολογίζεται πως από τώρα μέχρι και το 2026 από την παγκόσμια οικονομία θα χαθούν 4(!) τρισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της γερμανικής οικονομίας.  

Βεβαίως οι τρεις μεγάλοι «παίκτες» του παγκόσμιου συστήματος, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η ΕΕ κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική τους δύναμη και τα αποθέματα τους για να προστατευτούν από τις συνέπειες της διολίσθησης. Όμως, αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο και πιο ακριβό για τον υπόλοιπο αναπτυσσόμενο κόσμο να προστατευτεί, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη θέση του.

Προς νέα υποβάθμιση 

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα συμφώνησε απόλυτα. Μάλιστα, πρόσφερε μια πρώτη… πικρή γεύση από το περιεχόμενο της νέας έκθεσης του ΔΝΤ, που θα δημοσιεύσει ο διεθνής οργανισμός την Τρίτη, επιβεβαιώνοντας πως επίκειται μια ακόμη επί τα χείρω υποβάθμιση των προβλέψεων του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Συγκεκριμένα αποκάλυψε πως η εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 θα αναθεωρηθεί στο 2,9%.

Σύμφωνα με το Ταμείο, περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βιώσει τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα επιβράδυνσης (που συνιστά τεχνική ύφεση) ξεκινώντας από τη φετινή χρονιά.  

Οι αιτίες βεβαίως είναι γνωστές: η συνεχιζόμενη πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι πληθωριστικές πιέσεις, η αύξηση των επιτοκίων από τις ανεπτυγμένες χώρες, ακόμη και τα αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί και στις τρεις μεγάλες οικονομίες της υφηλίου, με την Ευρώπη να «στενάζει» υπό το βραχνά της ενεργειακής κρίσης, την Κίνα να παραμένει ασταθής λόγω της σκληρής πολιτικής της για τον Covid και της ευάλωτης αγοράς ακινήτων και τις ΗΠΑ να αισθάνονται το βάρος των ραγδαία αυξανόμενων επιτοκίων.  

Οι κεντρικές τράπεζες να μην αλλάξουν ρότα  

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κατεβάσουν ταχύτητα στο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Μάλλον το αντίθετο. Αμφότεροι οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών συμφώνησαν στην ανάγκη καταπολέμησης των πληθωριστικών πιέσεων. Μάλιστα, η κυρία Γκεοργκίεβα σχολίασε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει το περιθώριο, ώστε να επιτραπεί στον πληθωρισμό να μετατραπεί «σε… τρένο εκτός ελέγχου».

«Εάν (οι κεντρικές τράπεζες) δεν κάνουν αρκετά θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα» σχολίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις συνέπειες που προκύπτουν και τον «πόνο» για την πραγματική οικονομία.

Ειδικά η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed, έχει οδηγήσει σε μια μαζική εισροή επενδύσεων σε δολάρια, οδηγώντας σε ένα ανοδικό ράλι του αμερικανικού νομίσματος που δεν αφήνει τις υπόλοιπες οικονομίες ανεπηρέαστες, κυρίως δε, τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.  

Καμπανάκι για τα δημοσιονομικά μέτρα

Πάντως, παρά την επιβράδυνση των οικονομιών και το υψηλό ρίσκο μιας νέας ύφεσης, οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών εξέφρασαν και μια ρητή προειδοποίηση αναφορικά με την αύξηση των δαπανών και τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών δεδομένων και χρεών. Η βούληση των κυβερνήσεων να προσπαθήσουν να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν (κυρίως δε, την ενεργειακή κρίση) είναι μεν δικαιολογημένες, όμως τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και να δρομολογηθούν με προσοχή.

«Να μην προσθέσουμε καύσιμα στις φλόγες του πληθωρισμού» ήταν το κοινό μήνυμα των Μάλπας και Γκεοργκίεβα. Ειδικά δε, αν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες καταλήξουν να ακολουθούν πολιτικές που οδηγούν σε αντίθετες κατευθύνσεις, με τις κυβερνήσεις να «πατάνε το πετάλι της δημοσιονομικής στήριξης» και τις κεντρικές τράπεζες να «πατάνε το φρένο της νομισματικής στήριξης». Τα αποτελέσματα από την αντίθετη αυτή πορεία σίγουρα δεν θα είναι καλά…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ