Νέα
  • ΓΔ: 1414.66 +0.75%
  • Τζίρος: 24,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πονοκέφαλος για Λίντνερ: Αντισυνταγματικό το γερμανικό ενεργειακό πακέτο ύψους 200 δισ.

Πηγή: AP

«Αντισυνταγματικό» έκρινε χθες η Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία της Γερμανίας το ενεργειακό πακέτο διάσωσης της κυβέρνησης, ύψους 200 δισ.

Η τελευταία επενδυτική επίθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να θωρακίσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της από την άνοδο των τιμών της ενέργειας αποδεικνύεται σκληρό χάπι για τον επικεφαλής του υπουργό Οικονομικών της χώρας, Κριστιάν Λίντνερ, ο οποίος αντιμετωπίζει αντιδράσεις από το συντηρητικό CDU.

Το προτεινόμενο πακέτο ενεργειακής διάσωσης πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από ένα ειδικό ταμείο, με δάνεια που θα ληφθούν κατά το τρέχον έτος, ενώ οι πληρωμές θα διαρκέσουν έως το 2024. Αποτελεί, επομένως, σύμφωνα με τους ελεγκτές, στην ουσία, δανεισμό «σε απόθεμα» και συνεπώς παραβιάζει τους εθνικούς δημοσιονομικούς κανόνες.

«Ο προτεινόμενος δανεισμός "σε απόθεμα" παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ετήσιας διάρκειας», αναφέρεται στη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αντιθέτως, τάσσεται υπέρ της χρηματοδότησης του πακέτου διάσωσης από τον κανονικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, χωρίς παρακάμψεις.

Η προτεινόμενη ενεργειακή ασπίδα είναι το τελευταίο από μια σειρά «έκτακτων» επενδυτικών πακέτων που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση συνασπισμού και εγκρίθηκαν από τον Λίντνερ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο δημοσιονομικός εκπρόσωπος του συντηρητικού CDU, Κρίστιαν Χάασε, σχολίασε την έκθεση της Ομοσπονδιακής Ελεγκτικής Υπηρεσίας λέγοντας: «Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την οδό χρηματοδότησης με το φανάρι (της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού). Δεν μπορούμε απλώς να αγνοήσουμε την πτυχή της αντισυνταγματικότητας», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CDU στην Handelsblatt.

Αυτό, σε συνδυασμό με το έκτακτο αμυντικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ του Σολτς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη διάσωση μετά το Covid-19 ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, σηματοδότησε μια μετατόπιση από την παραδοσιακή απροθυμία της Γερμανίας στις δημόσιες δαπάνες.

Το «φρένο χρέους» εμφανίζεται στο γερμανικό σύνταγμα και ορίζει ότι ο ετήσιος δανεισμός δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,35% του ονομαστικού ΑΕΠ.

Ο Λίντερ υπερασπίζεται εδώ και καιρό την αρχή αυτή ως μία από τις προτεραιότητές του, εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων από το εσωτερικό του συνασπισμού να το καταργήσει για όσο διάστημα οι πολυάριθμες κρίσεις κρατούν τη χώρα σε ασφυκτικό κλοιό.

Πηγή: Εuractiv

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ