Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πλαφόν στο αέριο: Εγγραφο της Κομισιόν μειώνει τις προσδοκίες - Απαραίτητη η συμμετοχή Βρετανίας και Ελβετίας

Πηγή: Twitter @EU2022_CZ

«Προειδοποιήσεις» της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενόψει του σημερινού πρώτου κρας τεστ των υπουργών Ενέργειας, που λαμβάνει χώρα στο Λουξεμβούργο, μετά την αρχική συμφωνία των 27 ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

Ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) πιέζουν για ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αποφευχθεί η τόνωση της ζήτησης ή η επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας ξένων καταναλωτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την προειδοποίηση ενόψει της σημερινής συνάντησης των υπουργών Ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Κομισιόν συμβουλεύει τα μέλη της ΕΕ ότι ένα τέτοιο όριο τιμής θα πρέπει να επεκταθεί σε χώρες εισαγωγής ενέργειας όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ελβετία για να είναι αποτελεσματικό, πρόσθεσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Εναλλακτικά, η ΕΕ θα πρέπει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλότερη τιμή από ό,τι στις εγχώριες συναλλαγές, μια κίνηση που απαγορεύεται σε μια σειρά διεθνών συμφωνιών με εταίρους. Η Επιτροπή επισήμανε την άποψή της σε σχετικό έγγραφο, στο οποίο γίνεται αναφορά στο κόστος και τα οφέλη ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη διακοπή των αποστολών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον πρώην μεγαλύτερο προμηθευτή της ηπείρου. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσουν με ένα πακέτο μέτρων για τη μείωση των αυξανόμενων λογαριασμών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, και ωθούν την ΕΕ σε ύφεση.

Ενώ η πλειονότητα των χωρών απαιτεί ένα ευρύ πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου - που εισάγεται μέσω ενός διαδρόμου στη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής - μια μικρότερη ομάδα εθνών θέλει να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το λεγόμενο «οβηρικό» μοντέλο που έχει εφαρμοστεί σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Για να τεθεί σε ισχύ οποιοδήποτε ανώτατο όριο της ΕΕ θα πρέπει να προταθεί από την Επιτροπή και στη συνέχεια να λάβει έγκριση από τα κράτη μέλη. Αυτή η διαδικασία θα διαρκούσε τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες, τονίζει το Bloomberg.

Η διαδικασία

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν κανονισμό που πρότεινε η επιτροπή στις 18 Οκτωβρίου και να ανοίξουν το δρόμο για παρέμβαση στην αγορά, μια κίνηση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση που αναμένεται προς τα τέλη Νοεμβρίου

Επειτα, η Κομισιόν θα έχει την εντολή να παρουσιάσει μια ξεχωριστή πρόταση για το πλαφόν που θα σταλεί και πάλι στα κράτη μέλη, τα οποία θα έχουν το δικαίωμα να την τροποποιήσουν. Ενώ οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες σχετικά με τις ακριβείς ημερομηνίες και επιλογές, πολλοί διπλωμάτες λένε ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και οι δύο τύποι ανώτατων ορίων τιμών. 

Οποιοδήποτε πλαφόν θα ήταν προσωρινό, ενώ δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του εφοδιασμού και να αποφευχθεί η αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο σε μια περίοδο που η ΕΕ προσπαθεί να τη μειώσει.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, κάτω από ένα πιθανό στενότερο πλαφόν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταβάλλουν στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο επιδότηση για να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής επόμενης ημέρας (ΤΤF) και μιας τιμής στόχου φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αντίθεση με τον μηχανισμό που εφαρμόζεται στην Ιβηρική χερσόνησο, το εργαλείο όπως αναλύθηκε από την Επιτροπή δεν περιλαμβάνει σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Η επιδότηση όχι μόνο θα μειώσει την τιμή στην οποία οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια στην αγορά, αλλά θα μειώσει και τη συνολική τιμή εκκαθάρισης, μειώνοντας τα έσοδα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άλλες πηγές. Πολλά κράτη μέλη έχουν προτείνει ότι η επιδότηση να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου στο ισοδύναμο μιας τιμής TTF 100-120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανέφερε η Επιτροπή.

Το κόστος ενός τέτοιου ανώτατου ορίου τιμής θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που κινούνται με φυσικό αέριο σε μεμονωμένα κράτη μέλη, σύμφωνα την Κομισιόν. Τα κράτη που βασίζονται σε αυτό το καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία - θα αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος των απαραίτητων επιδοτήσεων. Οι χώρες που εισάγουν ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο θα επωφεληθούν από το σύστημα, με τη Γαλλία να είναι ο πιο κερδισμένος.

Για να αντιμετωπίσει τις διαφορές, η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την αναδιανομή του κόστους του ανώτατου ορίου τιμών σύμφωνα με τα οφέλη που επιφέρει, ένα δύσκολο βήμα, δεδομένης της έλλειψης αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων και των πολιτικών προκλήσεων.

Η Επιτροπή ανέφερε επίσης ότι άρχισε να εργάζεται για ένα πιο διαρθρωτικό και πιο μακροπρόθεσμο μέτρο όσον αφορά την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα στοιχεία του θα μπορούσαν να προωθηθούν. Ένα από αυτά θα ήταν η αμοιβή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων τεχνολογιών με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής τους, στο πλαίσιο των λεγόμενων «συμβάσεων για τη διαφορά». Στο νέο σύστημα, ο κύριος ρόλος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση αερίου θα είναι να αντισταθμίζει την επίδραση της ευμετάβλητης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τέτοιες στοχευμένες αλλαγές στον σχεδιασμό της αγοράς μπορούν να προταθούν και να εφαρμοστούν γρήγορα, σύμφωνα με την Κομισιόν. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ