Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Αζερμπαϊτζάν προς ΕΕ: Δούναι και λαβείν για την αύξηση των ροών φυσικού αερίου

Πηγή: AP

Περισσότερα χρήματα από την ΕΕ επιζητά το Αζερμπαϊτζάν, προειδοποιώντας πως για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του για διπλασιασμό των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, για την κάλυψη των αναγκών της, χρειάζεται νέες επενδύσεις και μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

«Όποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά κεφάλαια, θα πρέπει να βάλει τα χρήματα στο τραπέζι ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγική μας δυνατότητα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Ελνούρ Μαμάντοφ, σε συνέντευξη του στους «Financial Times».

Επενδύσεις και μακροπρόθεσμα συμβόλαια

Βρυξέλλες και Μπακού υπέγραψαν συμφωνία τον Ιούλιο, που περιλαμβάνει τον διπλασιασμό της ροής φυσικού αερίου προς την ΕΕ στα 20 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο μέχρι το 2027. Ήταν μία από τις συμφωνίες που δρομολόγησε η Ευρώπη στην προσπάθεια της να διασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου για να καλύψει το κενό από τις ρωσικές ροές.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ωστόσο, ο Αζέρος υπουργός υποστηρίζει πως απαιτείται η διεύρυνση του Southern Gas Corridor, της πρωτοβουλίας του Νότιου Διαδρόμου του Φυσικού Αερίου, που αγκαλιάζει επιμέρους ενεργειακά έργα σε επτά χώρες και μήκος 3.500 χιλιομέτρων, από την Κασπία μέχρι την Αδριατική.

Σε επίπεδο αγωγών ο SGC συνδυάζει τρεις διαφορετικούς: τον αγωγό του Νοτίου Καυκάσου (SCP), τον Αγωγό Φυσικού Αερίου Ανατολίας (TANAP) και τον γνωστό μας TAP που διασχίζει Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία.

Κατά τον κ. Μαμάντοφ, χρειάζονται νέες επενδύσεις για αγωγούς και κυρίως συμβόλαια με ευρωπαϊκές εταιρείες που θα αναλάβουν να αγοράσουν φυσικό αέριο μέσω της πρωτοβουλίας, πέραν του 2027.

Διασφάλιση πέραν του πολέμου 

«Την τωρινή περίοδο υπάρχει απεγνωσμένη ανάγκη από την Ευρώπη να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές. Όμως, (το Αζερμπαϊτζάν) χρειάζεται να διασφαλίσει πως δεν πρόκειται για μια αυθόρμητη ζήτηση υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, που μια μέρα θα σταματήσει και ξαφνικά θα ξεκινήσει (η Ευρώπη) να αγοράζει και πάλι (φυσικό αέριο) από τη Ρωσία».   

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε, η χώρα του είναι πρόθυμη να βοηθήσει και να συνεισφέρει με το δικό της τμήμα των επενδύσεων που απαιτούνται, όμως περιμένει επίσης και από την Ευρώπη να κάνει το ίδιο. Όμως, στις συζητήσεις αυτές δεν υπάρχουν ακόμη νούμερα…

Ένα πρακτικό πρόβλημα έχει να κάνει και με το γεγονός πως ρωσικά και όχι μόνο συμφέροντα εμπλέκονται στον SCP, έναν από τους αγωγούς του Νοτίου Διαδρόμου. Το 19,99% του συγκεκριμένου αγωγού ανήκει στη ρωσική Lukoil, ενώ το Ιράν διαθέτει επίσης ένα 10%. Γεγονός που δεν θα βοηθήσει στην προσέλκυση ευρωπαϊκών επενδύσεων.

Ουσιαστικά μόνο ο TAP ελέγχεται πλήρως από ευρωπαϊκά συμφέροντα.  

Με πληροφορίες από Financial Times

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ