Νέα
  • ΓΔ: 1028.86 +0.75%
  • Τζίρος: 2,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ουκρανία: Προς νέες εθνικοποιήσεις βιομηχανιών - Στο στόχαστρο οι ολιγάρχες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Με τους δικούς της ολιγάρχες τα έβαλε η Ουκρανία, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να ανακοινώνει πως η κυβέρνηση θα διευρύνει την παρέμβαση της στην οικονομία ενεργοποιώντας το δικαίωμα να ασκεί αυξημένο παρεμβατικό ρόλο εν μέσω πολέμου.

Κάνοντας χρήση των αυξημένων αυτών δικαιωμάτων που ουσιαστικά παραπέμπουν σε στρατιωτικό νόμο (που επικυρώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή), η κυβέρνηση ήδη προχώρησε στην ανάληψη του ελέγχου πέντε εταιρειών, τις οποίες θεωρεί κρίσιμες για την οικονομία και την εθνική άμυνα της χώρας. Όμως, ο Ουκρανός πρόεδρος σε δηλώσεις του νωρίτερα άφησε να εννοηθεί πως τα μέτρα αυτά θα διευρυνθούν με νέες εθνικοποιήσεις. 

«Κάποιες από τις επιχειρήσεις αυτές δούλευαν με δυσκολία. Τώρα όλες θα δουλεύουν, για την άμυνα μας. Και δεν αποκλείω άλλες ανάλογες αποφάσεις» τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας η ανάληψη του ελέγχου στην μηχανολογική Motor Sich PJSC, την πετρελαϊκή Ukrnafta PJSC, την κατασκευάστρια φορτηγών Avtokraz, τη βιομηχανική Zaporizhtransformator PJSC και το διυλιστήριο της Ukrtatnafta έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες του στρατού εν μέσω της ουκρανικής αντεπίθεσης πριν το χειμώνα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ροή καυσίμων και ανταλλακτικών, επισκευών.

Τη διοίκηση των εταιρειών, που ανήκαν σε ντόπιους ολιγάρχες, ανέλαβε το ίδιο το υπουργείο Άμυνας.

Οι σχέσεις του Ζελένσκι με τους ολιγάρχες ήταν ήδη τεταμένη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δεσμευτεί να… απελευθερώσει την οικονομία από την επιρροή μιας μικρής ομάδας πανίσχυρων μεγιστάνων. Μάλιστα, πέρυσι είχε προλάβει να περάσει από τη Βουλή τις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν την υπερβολική συγκέντρωση πλούτου και επιρροής από τους ολιγχάρχες.

Αναλυτές υποστήριξαν πως με την κίνηση αυτή ο Ζελένσκι θέλησε να επανέλθει στον αρχικό του στόχο που ήταν η πάταξη της επιρροής των ολιγαρχών, χρησιμοποιώντας και τη συγκυρία του πολέμου.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, Ολέκσι Ντανίλοφ, υποστήριξε πως μετά το τέλος του πολέμου και την άρση του στρατιωτικού νόμου, η κυβέρνηση είτε θα επιστρέψει τα περιουσιακά αυτά στοιχεία στους ιδιοκτήτες τους είτε θα προσφέρει την αποζημίωση που τους αναλογεί.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ