Νέα
  • ΓΔ: 1204.11 -1.28%
  • Τζίρος: 74,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Συμφωνία-μαμούθ του Κατάρ με την Κίνα για εξαγωγές LNG

Πηγή: Associated Press

Το Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα μια συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την Κίνα για 27 χρόνια, λέγοντας πως πρόκειται για τη «μεγαλύτερη διάρκεια» που έχει ποτέ καταγραφεί στη βιομηχανία αυτή, εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Η ανακοίνωση γίνεται ενώ πολλές χώρες στην Ευρώπη επιδιώκουν να στραφούν προς εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, χωρίς να έχουν καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία με το πλούσιο σε αέριο εμιράτο του Κόλπου.

Η δημόσια εταιρία Qatar Energy θα εξάγει κάθε χρόνο τέσσερα εκατομμύρια τόνους LNG που θα προέρχεται από το νέο της πρότζεκτ Βόρειο Πεδίο (North Field) στη Sinopec (China Petroleum and Chemical Corporation), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σάαντ Σερίντα Αλ-Κάαμπι, υπουργός Ενέργειας του Κατάρ.

Πρόκειται για τη "συμφωνία με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία της βιομηχανίας του LNG" ανέφερε ο αξιωματούχος, που είναι επίσης γενικός διευθυντής της Qatar Energy.

Το Βόρειο Πεδίο είναι στο κέντρο της στρατηγικής του Κατάρ για αύξηση της παραγωγής LNG κατά 60% και πλέον, προκειμένου να φθάσει τα 126 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2027.

Η Ασία, με επικεφαλής την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αποτελεί την κυριότερη αγορά για το αέριο του Κατάρ, το οποίο καλοβλέπουν όλο και περισσότερο οι ευρωπαϊκές χώρες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Όμως οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους ήταν δύσκολες, με τη Γερμανία και άλλες χώρες να αρνούνται να υπογράψουν το είδος των μακροπρόθεσμων συμφωνιών που έχει συνάψει το Κατάρ με τις ασιατικές χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ