Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Σνάμπελ-ΕΚΤ: Πρόωρη και αντιπαραγωγική η συζήτηση για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων

Πηγή: Twitter

Κομβικής σημασίας για τις ευαίσθητες ισορροπίες στους κόλπους της ΕΚΤ και την κατεύθυνση που θα υιοθετήσει στο επικείμενο συμβούλιο του Δεκεμβρίου, θεωρείται η σημερινή παρέμβαση της Ίζαμπελ Σνάμπελ, η οποία απέκρουσε κάθε συζήτηση για μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Η Γερμανίδα οικονομολόγος και μέλος του συμβουλίου, που θεωρείται η φωνή με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ομάδα των γερακιών, ξεκαθάρισε πως είναι πρόωρη μια τέτοια συζήτηση και μπορεί μάλιστα να αποδειχτεί αντιπαραγωγική!

«Τα εισερχόμενα μέχρι τώρα (οικονομικά) στοιχεία υπονοούν πως τα περιθώρια για επιβράδυνση του ρυθμού αναπροσαρμογής των επιτοκίων παραμένουν περιορισμένα, παρά και το γεγονός πως πλησιάζουμε στα εκτιμώμενα “ουδέτερα” επίπεδα των επιτοκίων» τόνισε η κυρία Σνάμπελ, σε εκδήλωση στο Λονδίνο.

Θέση μάχης

Τις προηγούμενες ημέρες αρκετοί αξιωματούχοι της Τράπεζας έχουν αρχίσει να τοποθετούνται επί της πιθανότητας να επιβραδυνθεί ο ρυθμός σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, είτε υπέρ είτε κατά, προετοιμάζοντας τις αγορές για μια σκληρή μάχη ανάμεσα στα περιστέρια και στα γεράκια, στο τελευταίο συμβούλιο της χρονιάς, στις 15 Δεκεμβρίου.

Όμως, η απόλυτη στάση της Ίζαμπελ Σνάμπελ, η οποία απέρριψε κάθετα την προοπτική μικρότερων αυξήσεων των επιτοκίων, κρίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ανέκοπτε τις προσπάθειες να περιοριστεί ο πληθωρισμός, αντανακλά την απόλυτη στάση που σκοπεύουν να κρατήσουν οι σκληροπυρηνικοί στο συμβούλιο.

Μάλιστα, η κυρία Σνάμπελ υποστήριξε πως ακόμη και οι προσδοκίες που δημιουργούνται για την πιθανότητα πιο αργού ρυθμού αύξησης των επιτοκίων λειτουργούν ενάντια στην ΕΚΤ και την αξιοπιστία της, δεδομένου πως θα πρέπει να είναι προσηλωμένη στην πτώση του πληθωρισμού. Εξήγησε δε, πως το μεγαλύτερο ρίσκο για τις κεντρικές τράπεζες είναι να θεωρήσουν πως οι αυξήσεις των τιμών θα καταλαγιάσουν γρήγορα και να υποτιμήσουν την επίμονη παραμονή τους σε υψηλά επίπεδα.  

Το τελευταίο σίγουρα θα είναι και το κλειδί. Για τον Οκτώβριο ο δείκτης ανέβηκε εκ νέου πιάνοντας… ταβάνι στο 10,6%, από το 9,9% το Σεπτέμβριο και οι περισσότεροι αναλυτές δεν «βλέπουν» υποχώρηση του πριν τις αρχές του 2023.    

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ