Νέα
  • ΓΔ: 1035.55 +0.20%
  • Τζίρος: 9,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η συγκράτηση του πληθωρισμού ελπίδα για φρένο στο ράλι των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Πηγή: AP

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αποτελεί μια... αχτίδα ελπίδας για την ΕΚΤ, στον αγώνα της να αντιμετωπίσει το σοκ των τιμών.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 10%, από 10,6% τον Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου έκαναν λόγο για 10,4%. Η πτώση, από 10,6% τον Οκτώβριο, ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 2020 και οφείλεται στην αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, αλλά και στο γεγονός ότι οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν με χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο, ενώ το ράλι στις τιμές των τροφίμων συνεχίζεται.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν χαρακτηρίσει κρίσιμα τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, αναφορικά με τις αποφάσεις που θα λάβουν σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, για τρίτη συνεχόμενη φορά, κάτι που τώρα θεωρείται λιγότερο πιθανό. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ πιθανό θα μελετήσουν τα στοιχεία σε μια προγραμματισμένη συνάντηση την Τετάρτη, πριν από την απόφαση της 15ης Δεκεμβρίου.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν περίπου 57 μονάδες βάσης τις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Τα ευρωπαϊκά ομόλογα αύξησαν τις απώλειες μετά την κυκλοφορία της Τετάρτης, με τις γερμανικές αποδόσεις δύο ετών να αυξάνονται κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,17%.

Η αποκλιμάκωση που δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον Νοέμβριο, προκαλούν ανακούφιση στην ΕΚΤ και έρχονται μετά τα στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο που κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση, ενθαρρύνοντας ορισμένους αξιωματούχους της Federal Reserve να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

«Θα είναι ευπρόσδεκτα νέα για την ΕΚΤ και ενισχύουν την άποψή μας ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα επιβραδυνθεί τον Δεκέμβριο στις 50 μονάδες βάσης, από τις 75 μ.β.. Οποιαδήποτε αίσθηση ανακούφισης θα μετριαστεί από το γεγονός ότι οι υποκείμενες πιέσεις παραμένουν πολύ ισχυρές», αναφέρει η οικονομολόγος Maeva Cousin.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε διψήφιος για δεύτερο μήνα και οι αξιωματούχοι αυτή την εβδομάδα προσπάθησαν να προειδοποιήσουν για πιθανές ψεύτικες ελπίδες. 

► Διαβάστε επίσης - Λαγκάρντ: Γερακίσιο σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα ότι ο πληθωρισμός δεν έχει πιάσει ακόμη ταβάνι. 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίζ ντε Γκίντος την Τρίτη τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την εξέλιξη του υποκείμενου πληθωρισμού».

Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός μετριάστηκε στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία. Στη Γαλλία, παρέμεινε σταθερός, κάτι που ήταν απροσδόκητο. Η αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε μόνο σε τρεις χώρες της ευρωζώνης.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία της Eurostat τόσο ως δείκτη πιέσεων στις τιμές όσο και για τις νέες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις. Οι προβλέψεις είναι πιθανό να αποκαλύψουν πώς το σοκ κόστους που προκλήθηκε στην περιοχή συνθλίβει την ανάπτυξη, με μια ύφεση που πιθανότατα να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο και τώρα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα πραγματοποιήσουν νέα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης ή αν θα επιλέξουν μία μικρότερη αύξηση.

 Την περασμένη εβδομάδα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ, δήλωσε ότι με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να εγείρει κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης πιθανώς να είναι πρόωρο να περιοριστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Η κ. Σνάμπελ είπε ότι στην παρούσα φάση ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις κεντρικές τράπεζες είναι να θεωρήσουν πως οι πιέσεις στις τιμές θα περιοριστούν γρήγορα και να υποτιμήσουν την επιμονή που έχουν δείξει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ