Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Περιορίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις - Σήμα για χαλάρωση από την Fed

Συνεχίζονται τα στοιχεία που παραπέμπουν σε σταδιακή αποσυμπίεση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξάνοντας τις πιθανότητες η Federal Reserve να χαλαρώσει το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, ήδη από το επικείμενο συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών που θεωρείται ο… αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης που παρακολουθεί στενά η Fed αυξήθηκε με χαμηλότερο ρυθμό στο 5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 5,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δομικός δείκτης, με εξαίρεση τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2%, χαμηλότερα και από την εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν αύξηση κατά 0,3%. Πρόκειται για σημαντική διόρθωση σε σχέση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, όταν η μηνιαία αύξηση του ήταν στο 0,5%.  

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε χθεσινή ομιλία του άνοιξε τα χαρτιά του δηλώνοντας ανοιχτά πως έφτασε η στιγμή για έναν πιο μετριοπαθή ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, ήδη από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (ήτοι στις 13-14 Δεκεμβρίου). Αυτό σημαίνει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, σε σχέση με την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης που αποφασίστηκε και στα τέσσερα τελευταία συμβούλια.

Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να παραμένει στα ύψη, πολύ πάνω από το όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η Fed, ο κ. Πάουελ προειδοποίησε πως η Τράπεζα θα αργήσει να αλλάξει ρότα και να εγκαταλείψει την αυστηρά περιοριστική της πολιτική.

Μικρή κάμψη στα επιδόματα ανεργίας

Πάντως, η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά ανθεκτική απέναντι στις πιέσεις που ασκεί στην οικονομία η περιοριστική νομισματική πολιτική. Τα νεότερα στοιχεία από τα επιδόματα ανεργίας έδειξαν πως την τελευταία εβδομάδα οι αιτήσεις για νέα επιδόματα διαμορφώθηκαν στις 225.000, ήτοι χαμηλότερα από τις προβλεπόμενες 235.000, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση κατά 16.000.

Οι αιτήσεις για συνεχιζόμενα επιδόματα από παλαιούς ανέργους αυξήθηκαν κατά 57.000 στα 1,61 εκατ. που είναι το υψηλότερο νούμερο από τον περασμένο Φεβρουάριο.      

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ