Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λαβρόφ: Δεν μας αφορά το πετρελαϊκό πλαφόν - Θα κάνουμε δικές μας συμφωνίες

Με σχετική… ψυχραιμία αντέδρασε σε πρώτη φάση η Μόσχα στις πληροφορίες πως υπάρχει προσωρινή συμφωνία στα τεχνικά κλιμάκια των «27» για το ζήτημα του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ περιορίστηκε να δηλώσει πως η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για το ύψος του πλαφόν που θα προτείνει η ΕΕ σε συνεργασία με τα κράτη μέλη του G7, διότι πολύ απλά θα κάνει απευθείας τις δικές της διμερείς συμφωνίες με τους αγοραστές.

Πάντως, ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε και την πάγια απειλή της Ρωσίας πως θα «κόψει» την προμήθεια πετρελαίου σε όλες τις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τεχνικά κλιμάκια των Βρυξελλών κατέληξαν επιτέλους, μετά από μέρες διαπραγματεύσεων, σε συμφωνία τοποθετώντας την ανώτατη τιμή πώλησης του ρωσικού αργού στα 60 δολάρια ανά βαρέλι.

Η τιμή αυτή είναι κάτω από την αρχική πρόταση της Κομισιόν που μίλαγε για πλαφόν στα 65 δολάρια και ψηλότερα από την τιμή του ρωσικού πετρελαίου στις αγορές που διαπραγματεύεται γύρω στα 50 δολάρια.

Στόχος του πλαφόν που θα τεθεί σε εφαρμογή μαζί με το εμπάργκο της ΕΕ κατά του ρωσικού πετρελαίου, από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, είναι να περιορίσει τα υπερκέρδη του Κρεμλίνου από τις πωλήσεις πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ