Νέα
  • ΓΔ: 1041.49 +0.81%
  • Τζίρος: 60,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Σε προτεραιότητα διμερείς εμπορικές συμφωνίες με αμερικανικές πολιτείες

Στο σχέδιο… Β για την προώθηση των διμερών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ προχωρά το Λονδίνο βλέποντας πως οι συνομιλίες για την επίτευξη ενός νέου διμερούς συμφώνου ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν «σκαλώσει» και δεν φαίνεται να αποτελούν προτεραιότητα για τον Λευκό Οίκο.

Έτσι δρομολογεί επιμέρους διμερείς εμπορικές συμφωνίες με μεμονωμένες αμερικανικές πολιτείες. Η αρχή έγινε με τη Βόρειο Καρολίνα και την Ιντιάνα, ενώ μέσα στην εβδομάδα ακολούθησε η Νότιος Καρολίνα. Και στη σειρά βρίσκεται η Καλιφόρνια και η Γιούτα, με το Τέξας να έχει επίσης εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον.  

Ο υφυπουργός Εμπορίου Γκρεγκ Χαντς ταξίδεψε στην Καλιφόρνια για το σκοπό αυτό, όπου συμφώνησε με τις πολιτειακές αρχές να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις από την ερχόμενη χρονιά με στόχο τη διεύρυνση των διμερών εμπορικών σχέσεων σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο και βέβαια ο κλάδος της τεχνολογίας.

Ειδικά μια συμφωνία με την Καλιφόρνια θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου πως πρόκειται για την πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ και αν ήταν ανεξάρτητη χώρα θα κατατασσόταν στην έκτη θέση ως οικονομική δύναμη παγκοσμίως.

Χθες ο κ. Χαντς μετέβη και στη Γιούτα για συνομιλίες με τις πολιτειακές αρχές.

Αυξημένο ενδιαφέρον 

Οι αμερικανικές πολιτείες φαίνονται στο σύνολο τους δεκτικές στην προσέλκυση βρετανικών επενδύσεων αλλά και την αναζήτηση νέων ευκαιριών μέσα από την συνεργασία τους με βρετανικές επιχειρήσεις.   

Μετά το Brexit η Βρετανία έχει προσπαθήσει να δρομολογήσει δικές της διεθνείς εμπορικές συμφωνίες με έτερες οικονομίες και το έχει καταφέρει με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Επίσης φιλοδοξεί να ενταχθεί στη διεθνή συμμαχία ελευθέρου εμπορίου του Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, όπου μετέχουν 11 χώρες, κυρίως της Ασίας και της αμερικανικής ηπείρου. Όμως, θεωρεί μέγα αγκάθι ότι δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας νέας διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ούτε επί Ντόναλντ Τραμπ (παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει στο Λονδίνο) ούτε επί Τζο Μπάιντεν.   

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ