Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Φον ντερ Λάιεν: Το ευρώ παραμένει παράγοντας σταθερότητας - Η Κροατία στην Ευρωζώνη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα σύνορα της Κροατίας με τη Σλοβενία βρέθηκε πριν από λίγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλωσορίζοντας τη χώρα στην Ευρωζώνη, όπως και στη ζώνη Σένγκεν. Με την εισδοχή της, η Κροατία γίνεται το 20ο μέλος της Ευρωζώνης.

«Η σημερινή, είναι ημέρα χαράς και υπερηφάνειας για τον λαό της Κροατίας» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνοντας λόγο για την επιβεβαίωση της «σκληρής δουλειάς» και της «αποφασιστικότητας» από την πλευρά τους. Επίσης, σημείωσε ότι είναι «ημέρα γιορτής» όχι μόνο για τους Κροάτες, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους .

«Η Κροατία δούλεψε σκληρά για να γίνει το 20ο μέλος της Ευρωζώνης και το κατάφερε. Αυτό δείχνει επίσης ότι το ευρώ παραμένει ένα ελκυστικό νόμισμα, που φέρνει σταθερότητα στα μέλη της» σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πηγή: AP

Με την εισδοχή της στη ζώνη του ευρώ, η μικρή αδριατική χώρα των 3,9 εκατ. κατοίκων λαμβάνει και μια θέση στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αυξάνει τα πρόσωπα που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της περιοχής στα 26. Τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μπόρις Βούτσιτς.

Και στη Σένγκεν 

Παράλληλα, η Κροατία έγινε η πρώτη χώρα της Ένωσης που εισάγεται ταυτόχρονα και στη ζώνη της Σένγκεν.

«Θα χρειαστεί να εργαστούμε πολύ στενά μαζί για να προστατεύσουμε τη ζώνη Σένγκεν και να διατηρήσουμε τα οφέλη της διότι η Σένγκεν δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη» τόνισε η κυρία φον ντερ Λαίεν, προσθέτοντας ότι « η λειτουργία της (ζώνης) έχει δεχτεί προκλήσεις στο πέρασμα του χρόνου και συνεχίζει να δέχεται προκλήσεις. Η Σένγκεν έχει να κάνει με τη δέσμευση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

«Στην Σένγκεν βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον και γνωρίζουμε ότι μπορούμε να σας εμπιστευτούμε και να βασιστούμε στην Κροατία. Το ένα σημαντικό επίτευγμα είναι να μπορούμε να περάσουμε τα εσωτερικά σύνορα χωρίς ελέγχους. Το να μπορούμε να πληρώσουμε χρησιμοποιώντας το ίδιο νόμισμα της ΕΕ είναι το άλλο» προσέθεσε.

Αναφερόμενη στην πορεία της Ευρωζώνης και το ρόλο του ευρώ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «το ευρώ μάς κάνει ισχυρούς στο εσωτερικό, διευκολύνει τις επενδύσεις και το εμπόριο πέρα από τα σύνορα, κάνοντας την οικονομία μας πιο ενεργή, βοηθά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, φέρνει μακροοικονομική σταθερότητα και αξιοπιστία».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «ως το δεύτερο πιο ισχυρό νόμισμα παγκοσμίως, το ευρώ μάς κάνει πιο ισχυρούς στην παγκόσμια σκηνή. Πράγματι, το ευρώ είναι από τα καλύτερα συλλογικά μας επιτεύγματα και σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα νόμισμα , έχει να κάνει με την ενότητα πέρα από τα σύνορα και πέρα από τις γλώσσες».

Πριν από την Κροατία, τελευταίο μέλος που είχε ενταχθεί στην Ευρωζώνη ήταν η Λιθουανία, το 2015. Όμως, στην… ουρά από την επόμενη χρονιά βρίσκονται και άλλες χώρες.

Ποιοι είναι ακόμη... εκτός

Η Βουλγαρία επιθυμεί και ελπίζει να είναι έτοιμη να κάνει τη μετάβαση προς το ευρώ από το 2024, αν και στις Βρυξέλλες δεν είναι απόλυτα σίγουροι πως η οικονομία της και το τραπεζικό της σύστημα είναι έτοιμο να προσαρμοστεί.

Αντιστοίχως μετεξεταστέα έχει μείνει για την ώρα η Ρουμανία, καθώς η υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στην Ευρωζώνη σκοντάφτει τόσο σε εσωτερικά προβλήματα όσο και σε αντιστάσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Πάντως, υπάρχουν κράτη της Ένωσης που εξακολουθούν να μην δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να μπουν στο… κλαμπ του ευρώ. Η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Δανία δεν θα ήθελαν να μπουν στην Ευρωζώνη, ακόμη και αν πληρούσαν όλα κριτήρια, όπως ισχύει ειδικά για τις δύο τελευταίες.

«Εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όταν εκπληρώσουν τα κριτήρια και θέλουν να συμμετέχουν, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να τους δεχτούμε και να αυξήσουμε τον αριθμό των κρατών της περιοχής του ευρώ» περιορίστηκε να δηλώσει η κυρία Λαγκάρντ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Bloomberg 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ