Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εσοδα ρεκόρ κατέγραψαν το 2022 οι διεθνείς οίκοι δημοπρασιών

Πηγή: AP

Έσοδα ρεκόρ κατέγραψαν φέτος οι μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών, καθώς το τέλος της πανδημίας και τα υψηλά έσοδα για τους πλούσιους του πλανήτη έφεραν ένα αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε έργα τέχνης καθώς και μοναδικά αντικείμενα κάθε είδους, από κοσμήματα και πετράδια μέχρι σκελετούς δεινοσαύρων. 

Συνολικά οι τρεις κορυφαίοι οίκοι δημοπρασιών διεθνώς, ο Sotheby’s, ο Christie’s και ο Phillips πούλησαν έργα συνολικής αξίας 14,3 δισ. δολαρίων.

Ο οίκος Christie’s, με έδρα στο κεντρικό Λονδίνο και έτος πρώτης δημοπρασίας το 1776, αποκόμισε 7 δισ. στερλίνες μέσα στη χρονιά, ποσό που αντιστοιχεί σε σημαντική αύξηση κατά 34% σε σχέση με το 2021.

«Είναι ένα απόλυτο ρεκόρ, όχι μόνο για τον οίκο Christie’s, αλλά για την αγορά τέχνης» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου, Γκιγιόμ Τσερούτι, εξηγώντας πως παρά το ευμετάβλητο μακροοικονομικό περιβάλλον οι πλούσιοι του πλανήτη συνέχισαν να δαπανούν σε δημοπρασίες, επιβεβαιώνοντας την αντοχή της αγοράς τέχνης.   

Πηγή: AP

Έργα που ξεχώρισαν

Στις μεγάλες πωλήσεις του Christie’s ξεχωρίζει η διάθεση της τεράστιας συλλογής του συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, που απέφερε το ποσό ρεκόρ του 1,5 δισ. δολαρίων.

Ο οίκος διαχειρίστηκε και τη δημοπρασία του μπλε πίνακα της Μέριλιν Μονρόε από τον Άντι Γουόρχολ, του «Shot Sage Blue Marilyn», που απέφερε 195 εκατ. δολάρια αποτελώντας το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ου αιώνα που έχει πουληθεί σε δημοπρασία. 

Ο ανταγωνιστικός οίκος των Sotheby’s κατέγραψε πωλήσεις που έφτασαν τα 7,4 δισ. δολάρια, ενώ ο οίκος Phillips «έπιασε» το ρεκόρ των 1,3 δισ. δολαρίων, ήτοι κατά 32% υψηλότερα από τα έσοδα προ της πανδημίας, το 2019. 

Στις μεγάλες πωλήσεις των Sothebys, πέρα από έργα τέχνης, ξεχωρίζουν και συλλεκτικά αντικείμενα και σπίτια, όπως μια Mercedes Benz 300 SLR του 1955 που απέφερε 114 εκατ. στερλίνες, αλλά και η εντυπωσιακή έπαυλη των 21 υπνοδωματίων του μεγιστάνα της μόδας Ρίτσαρντ Σάγκιαν στο Μπελ Ερ της Καλιφόρνια, που συγκέντρωσε 141 εκατ. δολάρια. Επίσης, η πώληση ενός ολοκληρωμένου σκελετού Γοργόσαυρου, συγγενή του περίφημου Τυραννόσαυρου Ρεξ, συγκέντρωσε 6,1 εκατ. δολάρια. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ