Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: «Βουτιά» κάτω από τα 70 ευρώ - Ο ζεστός καιρός φέρνει ανακούφιση στις αγορές

Πηγή: AP

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν παρατεταμένη πτώση καθώς ο καλός καιρός περιορίζει τη ζήτηση και μειώνει την πίεση στις κυβερνήσεις και τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 7,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου. Οι ήπιες καιρικές συνθήκες έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, με μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο να καταγράφουν ένα καιρικά θερμό ξεκίνημα της χρονιάς.

Ενώ αναμένεται ψυχρότερος καιρός σε ορισμένες περιοχές την επόμενη εβδομάδα, η θερμοκρασία στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Οι υψηλές θερμοκρασίας έχουν μειώσει την ανάγκη για θέρμανση και έχουν μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με την ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης: Τριπλή βουτιά για φυσικό αέριο, brent, ρεύμα - Σε άνοδο το πετρέλαιο θέρμανσης

Θεωρείται ευλογία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους καταναλωτές που έδωσαν μάχη με τις αυξανόμενες τιμές τον περασμένο χρόνο, καθώς και για τις κεντρικές τράπεζες που αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς Φεβρουαρίου (ΤΤF) το πρωί ήταν 6% χαμηλότερα, στα 68 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Φεβρουαρίου. Την Τρίτη είχε υποχωρήσει 6,1%.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να προτρέπουν τους ανθρώπους να εξοικονομούν ενέργεια.

Μεγάλο μέρος του χειμώνα είναι ακόμη μπροστά μας και η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει πολύ πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας για την εποχή.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα