Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Media: Χρονιά δοκιμασίας για τον κλάδο ψυχαγωγίας - Η ανώμαλη προσγείωση του streaming

Πηγή: AP

Οι μιντιακοί όμιλοι έκαναν… χρυσές δουλειές την περίοδο της πανδημίας. Ο κόσμος δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι, αλλά μπορούσε να… φέρει την ψυχαγωγία στο σπίτι μέσω των υπηρεσιών streaming. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος κατέγραψε μια έκρηξη κερδών που με τη σειρά του επέτρεψε τη δρομολόγηση σημαντικών επενδύσεων, στην προσπάθεια των εταιρειών να ξεχωρίσουν και να προσελκύσουν νέους πελάτες και συνδρομητές.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων έφερε την πρώτη κάμψη και η καθοδική τροχιά επιταχύνθηκε με την οικονομική κρίση να δίνει την οριστική βολή. Ο κλάδος της ψυχαγωγίας, μαζί με τον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας, ήταν στους μεγάλους χαμένους της περσινής χρονιάς για τη Wall Street.

Υπολογίζεται ότι το κλείσιμο της χρονιάς βρήκε τις μιντιακές εταιρείες να έχουν χάσει πάνω από 500 δισ. δολάρια από την χρηματιστηριακή τους αξία, καθώς η έκρηξη του streaming ξεφούσκωσε τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους μετόχους.

Πηγή: AP

Βουτιά για τις μετοχές

Ενδεικτικά, η μετοχή της «βασίλισσας» της αμερικανικής ψυχαγωγίας, της Walt Disney έχασε περίπου 45% μέσα στο 2022 χρονιά, καταγράφοντας έτσι τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1974. Αν και η εταιρεία επένδυσε πολλά, στο κλείσιμο της χρονιάς, στο λανσάρισμα του πολυαναμενόμενου sequel του Avatar, οι πωλήσεις του οποίου ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο του 1 δισ. δολαρίων μέσα σε λίγες ημέρες.  

Αντίστοιχες απώλειες ύψους 42% κατέγραψε η μετοχή της Paramount Global, ενώ η μετοχή του Netflix έκλεισε με ετήσια πτώση κατά 52%. Μεγαλύτερες απώλειες είχε η Warner Brothers Discovery, η οποία δημιουργήθηκε πέρυσι από την ένωση της Discovery και της WarnerMedia του ομίλου AT&T, με βουτιά ύψους 63%.

Βεβαίως, το πρόβλημα είναι πως οι προοπτικές δεν μοιάζουν πιο ευοίωνες για τη νέα χρονιά. Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η επιβράδυνση του streaming, η καθίζηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ακόμη και η πιθανότητα μιας μεγάλης απεργίας από το πανίσχυρο αμερικανικό συνδικάτο των σεναριογράφων δημιουργούν ένα «βαρύ» κλίμα στον κλάδο.

Πηγή: AP

Το αγκάθι του streaming

Αχίλλειος πτέρνα είναι σαφώς ο κλάδος του streaming, που όπως πυροδότησε την έκρηξη του κλάδου, οδηγεί και την πτώση του. Σύμφωνα με την Morgan Stanley οι τέσσερις κυριότερες αμερικανικές μιντιακές εταιρείες, η Disney, η Warner Bros Discovery, η Paramount και η NBCUniversal, έχασαν από κοινού πάνω από 10 δισ. δολάρια σε λειτουργικές δαπάνες το 2022 εξαιτίας της στροφής τους στο streaming.

Σύμφωνα δε, με την έκθεση της Morgan Stanley, ο αριθμός των νέων συνδρομητών θα κινηθεί φέτος περίπου στο μισό των επιπέδων του 2021, καθώς το streaming εισέρχεται σε μια νέα φάση χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερου κόστους.

Το τελευταίο ειδικά είναι ένα από τα προβλήματα, καθώς ο υψηλός ανταγωνισμός ανάμεσα στις πλατφόρμες αναγκάζει τις εταιρείες να προσθέτουν συνεχώς φρέσκο και καλύτερο υλικό προκειμένου έστω να κρατήσουν τους συνδρομητές που έχουν.

Βεβαίως, αρκετές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις στις τιμές ή τροποποιήσεις στα πακέτα, κυρίως για να «κόψουν» το φαινόμενο της πολλαπλής θέασης με τον ίδιο κωδικό πρόσβασης. Όμως, οι αυξήσεις στις τιμές σημαίνουν πως το κοινό θα γίνει αντιστοίχως και πιο απαιτητικό αναφορικά με την ποιότητα και το εύρος των επιλογών που θα έχει.

Πηγή: Unsplash

Ζημιά και για τον κινηματογράφο

Το… κρασάρισμα του κλάδου της ψυχαγωγίας δεν περιορίζεται στις πλατφόρμες. Τεράστια ζημιά έχει καταγράψει και ο παραδοσιακός κινηματογράφος, που ήλπιζε επιτέλους να πάρει και πάλι τα… πάνω του με το τέλος της πανδημίας. Όμως, η πανδημία άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών, που με τις πλατφόρμες streaming εγκατέλειψαν τις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ πολλά στούντιο προκειμένου να στηρίξουν τις πλατφόρμες που διαθέτουν προωθούν ακόμη και σε πρώτη προβολή τις νέες τους ταινίες μέσα από το streaming.

Κάπως έτσι η Cineworld, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών στις ΗΠΑ, χρεοκόπησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «κανόνια» του κλάδου για τη χρονιά που πέρασε.

Έρχονται και απεργίες

Κερασάκι στην τούρτα στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί είναι και η απειλή των σεναριογράφων να «κατέβουν» σε μια μαζική, συντονισμένη απεργία μέσα στη χρονιά, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 15 χρόνια.

Μέσα στις επόμενες ημέρες τα κορυφαία συνδικάτα του Χόλυγουντ, το Writers Guild, το Directors Guild και το Screen Actors Guild, θα κάτσουν στο τραπέζι με τους επικεφαλής των στούντιο προκειμένου να διαπραγματευτούν τα νέα συμβόλαια. Και φέτος σε αντίθεση με τα χρόνια της πανδημίας δεν δείχνουν διάθεση να επιδείξουν κατανόηση και ευελιξία ως προς τις απαιτήσεις τους. Απέναντι τους οι εργοδότες θα είναι όμως πιο συγκρατημένοι, ανησυχώντας για τα έσοδα των εταιρειών τους. Και η μετωπική δεν θα αργήσει, όπως αναφέρουν αναλυτές του κλάδου...

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ