Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Π. Τζεντιλόνι: Πότε θα παρουσιαστεί η πρόταση για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι

«Η προοπτική είναι μια ελαφρά συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά όχι μια βαθιά ύφεση, αν ξέρουμε πώς να εφαρμόσουμε τις σωστές πολιτικές», τονίζει ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Les Échos.

Ο Ιταλός επίτροπος αναφέρει ότι η λέξη κλειδί για την οικονομία της ΕΕ παραμένει σίγουρα η «αβεβαιότητα», σημειώνοντας ωστόσο ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρεί «κάποια ενθαρρυντικά νέα», όπως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η επιστροφή των τιμών του φυσικού αερίου στα προπολεμικά επίπεδα, η ενότητα που έδειξαν οι Ευρωπαίοι ως προς την παροχή της οικονομικής στήριξης στο Κίεβο, η υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία, που αποδεικνύει ότι το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραματίζει η ΕΕ στο νέο ελάχιστο φόρο επί των κερδών των πολυεθνικών, αλλά και το χαμηλό επίπεδο (6%) της ανεργίας στην ΕΕ.

Ως προς την πρότασή του για μεταρρύθμιση του συμφώνου ανάπτυξης και σταθερότητας, ο Τζεντιλόνι αναφέρει ότι «υπολογίζουμε να την παρουσιάσουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για μεγαλύτερες  επενδύσεις και θα προτείνουμε να αναπτυχθούν διαχρονικά οι τροχιές εξυγίανσης του δημόσιου χρέους. Ως προς αυτό το θέμα, παρατηρώ με ικανοποίηση ότι οι δημόσιες επενδύσεις αυξάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αλλά πρέπει να βρούμε γρήγορα τους νέους κανόνες για να καθησυχάσουμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.»

Σχετικά με την εξέλιξη των δημοσιονομικών πολιτικών το 2023, υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πορεία μιας ουδέτερης δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη και οι υπερχρεωμένες χώρες να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες τους. «Θα έχουμε μια σημαντική πρώτη συνάντηση την άνοιξη, όταν πρόκειται να λήξουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης σε πολλά κράτη μέλη. Οι προϋπολογισμοί δεν προβλέπουν παρατάσεις. Θα προχωρήσουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα; To ελπίζουμε, διότι τα μη στοχευμένα μέτρα έχουν πολύ υψηλό κόστος. Επιπλέον ενεργούν ενάντια στη νομισματική πολιτική και επιβραδύνουν την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση, αλλά γι' αυτό χρειαζόμαστε πραγματικό δημοσιονομικό συντονισμό», τονίζει καταλήγοντας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ